Witam,jestem nowa na forum.Mam prośbę do lekarza,który moze odpowiedzieć na moje pytanie dotyczące wyników badania histopatologicznego. W zeszłym roku mój tato zachorował nagle i po miesiącu niestety zmarł. Dwa tygodnie przed śmiercią sunięte zostały dwie zmiany skórne,jedna na plecach a druga na karku. Około 2 tygodnie po śmierci taty wybrałam wynik badania,ale nie miałam siły rozmawiać na ten temat z lekarzem. Teraz mnie to nurtuje bo muszę dokładnie wiedzieć co było przyczyną śmierci. Tata miał przerzuty do mózgu i płuc. Wynik był nastepujacy: haemangioma cavernosum (de diametralnie 6x5x2 mm), a druga naevus pigmentosus marginalis (de diametralnie 17x15 mm).
Bardzo proszę o wytłumaczenie tych wyników, jeśli ktoś się w tym specjalizuje. Z góry dziękuję za pomoc.
U mojego taty było podejrzenie czerniaka.Czy to oznacza,że miał czerniaka?
Nie.
Oznacza to tylko (i aż) tyle, że czerniaka podejrzewano.
Podejrzenie takie zawsze jest bardzo niepokojące i jest wskazaniem do pilnego podjęcia dalszej diagnostyki,
w wyniku której zostanie rozpoznany czerniak i podjęte jego leczenie, albo czerniak zostanie wykluczony.
Nie wiemy, ponieważ nie podajesz informacji, jak się to skończyło w przypadku Twojego taty,
czy podejrzenie czerniaka zostało potwierdzone czy wykluczone.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum