Witam,
Czy mógły mi ktoś zinterpretować załączone wyniki. Obecnie czekamy na wyniki pobranych wycinków i lekarze nie chcą nam udzielić żadnych informacji. Przepraszam za słabą jakość, ale mam nadzieję, że da się przeczytać.
fijałka,
Lekarze nie chcą udzielać informacji, bo bez wyniku histopatologicznego nie ma pewności, co to jest. Natomiast z dużym prawdopodobieństwem mamy do czynienia z dwoma, prawdopodobnie niezależnymi nowotworami - żołądka i jelita grubego.
Dopiero jednak po otrzymaniu wyniku badania histopatologicznego będzie wiadomo na pewno.
Pozdrawiam Cię i witam na Forum
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Dziękuję za odpowiedź.
Aż dwa?
Lekarz wspomniał coś o chloniaku albo ziarnicy? Czy to może być to?
a czy na podstawie tych badań można określić zaawansowanie?
a czy na podstawie tych badań można określić zaawansowanie?
Zaawansowanie choroby można określić wiedząc, jaka jest choroba - a takiej informacji nie mamy, ponieważ brak jest wyników histopatologii.
fijałka napisał/a:
Lekarz wspomniał coś o chloniaku albo ziarnicy?
Szczerze mówiąc, mało prawdopodobne (ziarnica to też chłoniak). Bardziej wygląda to na raka żołądka i raka jelita grubego, choć pewności bez histpatu nie ma.
Fijałka nie chcę dawać Ci jakiś nadziei a tym bardziej dobijać.
Nie napiszę Ci nic merytorycznego, wyżej fachowcy z tego forum powiedzieli Ci dużo.
Czy będzie to pocieszające czy też nie ale napiszę. Mojemu mężowi po obejrzeniu TK, usg lekarze dawali pół roku życia z jego guzem, chirurg natomiast powiedział, że póki nie będzie wyniku hist-pat nic nie można wyrokować. Na chorobę składają się badania obrazowe, wyniki, pacjent a przede wszystkim hist. pat. Ja musiałam zachować cierpliwość, choć nerwy sięgały zenitu i Wy również musicie czekać na wyniki badania, nie ma innego wyjścia.
Każdy chciałby Wam bardzo pomóc ale nie da się gdybać, cierpliwości mimo wszystko.
Dopóki nie ma diagnozy to jest taka możliwość, niemniej jednak badania są bardzo niepokojące i wskazujące niestety na nowotwór. Ostateczne rozpoznanie da badanie histopatologiczne.
fijałka napisał/a:
To są wyniki mojego brata, ma 31 lat
A na wypisie jest, że ma 41 lat, to jest tam błąd, poprawcie sobie to.
Czy jest możliwość, że nie ma tu żadnego raka?
Lekarz powiedział, że póki co nie ma tu żadnego guza.
Możliwość jest zawsze, póki nie ma pewnego wyniku.
Guza jako takiego nie ma, natomiast są nacieki - te są dość typowe dla zmian nowotworowych (rozrostowych). Opisywanie jako "guz" czy "zmiana" nie ma tutaj więc większego znaczenia.
fijałka napisał/a:
A może ktoś zinterpretować wszystko co jest tu napisane, to co jest tu napewno wiadome.
To co jest wiadome, jest zinterpretowane w wynikach. Podejrzenie zmian rozrostowych i dalsza weryfikacja tego badaniami histpat pobranych wycinków.
Czy na podstawie tych badań można określić gdzie jest guz?
fijałka napisał/a:
czy jest możliwość, że jak nie ma guza to jest jakieś początkowe stadium?
Tak jak napisałam, sformułowanie "guz", "zmiana", "naciek" - nie zmienia tu faktu obecności patologicznej tkanki. W gastroskopii mowa jest np o kalafiorowatej zmianie - być może nie wygląda jak typowy guz, dlatego nie opisano jej w ten sposób, ale jest to patologiczna zmiana, czyli taka, której być nie powinno. Więc użyte sformułowanie nie ma wpływu na stadium zaawansowania.
Z markerów jest tylko PSA i CEA, pierwszy w normie, drugi lekko ponad.
Tyle że wyniki markerów nie decydują o istnieniu choroby nowotworowej - można mieć nowotwór złośliwy i mieć markery w normie, można mieć markery podwyższone i nie mieć choroby nowotworowej.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum