Z góry przepraszam że dodaję to zapewne w nieodpowiedniej kategorii ale nie mogłam sie zorientować dokładnie gdzie to dodać
Więc sytuacja wygląda następująco że bliska mi osoba ma dwa guzy na węzłach chłonnych .
Orientuje sie jedynie tyle ze to jest nawrot choroby .
Wcześniej miał on guza 2 lata temu i teraz znów.
Lekarz powiedział że jednego można usunąć operacyjnie lub lekami . I tu pierwsze pytania : Lepsze leki czy operacja ?
Druga kwestia jest taka ze jest duze prawdopodobienstwo ze drugi guz nie jest do operacyjny : Co to oznacza ?
Czy to może znaczyć że on umrze ? Czy można jakoś z tym walczyć w inny sposób ?
Lekarz powiedział że jednego można usunąć operacyjnie lub lekami . I tu pierwsze pytania : Lepsze leki czy operacja ?
Na pewno zabieg operacyjny jest znacznie lepszy:
w odróżnieniu od farmakologii daje szansę na usunięcie guza w sposób radykalny,
ponadto pozwala na przebadanie histopatologiczne zmiany i poznanie odpowiedzi o jej charakter.
Olivia napisał/a:
Druga kwestia jest taka ze jest duze prawdopodobienstwo ze drugi guz nie jest do operacyjny : Co to oznacza ?
Guz nieoperacyjny, tj. nie dający usunąć się całkowicie (radykalnie) na ogół oznacza poważniejsze (gorsze) rokowanie:
jeśli nie będzie możliwe zastosowanie radioterapii, będącej leczeniem mniej pewnym niż usunięcie operacyjne,
to oznaczałoby brak możliwości wyleczenia.
Dotyczy to guzów złośliwych, ale z podanych przez Ciebie informacji raczej jest mało prawdopodobne, by opisywany przez Ciebie nowotwór był łagodny.
Olivia napisał/a:
Czy można jakoś z tym walczyć w inny sposób ? Proszę o pomoc
Aby udzielić Ci bardziej wyczerpujących informacji konieczna jest znajomość dotychczasowego rozpoznania i wyników badań,
jak napisałem w pierwszym akapicie.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum