Jak mam zrozumieć , wyniki rtg i USG klatki piersiowej ?
stwierdza się w polu środkowym płuca lewego olbrzymia zmianę guzowatą z rozpadem w łączności z wnęką lewą .Pole dolne płuca lewego niejednolicie zacienione przez płyn .Prawe płuco bez zmian ogniskowych. Sylwetka serca do oceny . Prawa kopuła przepony o gładkich zarysach.ustawiona prawidłowo , prawy kąt p-ż wolny .
USG jamy opłucnej
Po lewej stronie płyn w opłucnej sięga wysokości dołu pachowego Separacja blaszek w lini pachowej tylnej Po prawej str.w opłucnej płynu nie stwierdzono . Ruchomość przepony prawidłowa
że jest podejrzenie choroby nowotworowej w wysokim stopniu zaawansowania (:
Czy możesz napisać coś więcej o pacjencie (wiek, dlaczego było skierowanie kto dał skierowanie itp )
dzięki
Tato ma 78 lat
Skierowanie dostał od lekarz pierwszego kontaktu na odział pulmonologii w Opolu w maju br ,ponieważ bardzo mocno kaszlał,stwierdzono narastanie ilości płynu w lewej jamie opłucnowej z narastaniem duszności oraz obrzęków obwodowych.
Był konsultowany przez torakochirurga który nie zakwalifikował go do zabiegu operacyjnego zalecił konsultacje onkologiczną .
Onkolog zalecił leczenie objawowe
czujemy się bezradni nie wiem gdzie mam dalej leczyć ojca , traci władzę w nogach oraz jest bardzo nerwowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum