Kilka lat temu mój Tata przeszedł udar niedokrwienny mózgu. Do tego od 2 tygodni wiemy, że ma raka płuc.
Moje pytanie dotyczy ograniczeń w terapii jakie mogą wynikać z przebytego udaru? Która z metod jest w tym momencie najbardziej sprzyjająca ponownemu udarowi (operacja, chemia czy naświetlanie)?
Dwie TK, jesteśmy już też po histopatologii. Nie mam jeszcze szczegółów tego ostatniego, ale jest płaskonabłonkowy. Co do drugiego TK: brak zmian w mózgu (oprócz pozostałości udaru), brak zmian (postępu) w stosunku do poprzedniego TK klatki piersiowej i jamy brzusznej.
Witam,
Mam już kartę informacyjną i drugie CT. No i teraz mamy się umówić na wizytę i ocenę o możliwość naświetlania.
Rozpoznanie: rak płaskonabłonkowy płuca lewego T2N2Mo (cokolwiek by to znaczyło).
rak płaskonabłonkowy płuca lewego T2N2Mo (cokolwiek by to znaczyło
Według klasyfikacji TNM:
T2 - guz większy niż 3 cm, ale nie większy niż 7 cm
N2 - przerzuty w węzłach chłonnych śródpiersia po stronie guza
M0 - brak przerzutów do narządów odległych
Co daj nam stadium zaawansowania choroby : IIIA. (największy to IV).
Usłyszałem dziś IIIA lub IIIB. W dalszym ciągu niewiele mi to mówi, ale jak rozumiem już jest dość zaawansowany.
Konsultacja dopiero w przyszłym tygodniu.
W jakim jest stanie? To zależy o co pytasz. Fizycznie jest słaby (ale to nadrobimy) a psychicznie, to dużo mu dała rozmowa z lekarzem. Jak już usłyszał to oswojone.
Nie rozumiem, tylko dlaczego wcześniej mówiono, że ze względu na udar raczej nie radioterapia, tylko chemia, a teraz jest odwrotnie.
Fishy, witaj
W rozpoznaniu przy wypisie, jest ( kacheksja), jest to inaczej, zespół wyniszczenia nowotworowego.
Operacja moim zdaniem jest wykluczona, pozostaje radio, chemioterapia.
Nowotwory niedrobnokomórkowe lepiej reagują na radioterapię, niż chemioterapię.
Tutaj mamy kacheksję, może dlatego lekarz zdecydował się na naświetlania.
Co niemniej naświetlania też mają sporo skutków ubocznych.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Jest jak jest, ale jak widać trzeba się też nauczyć czytać te wszystkie tajemnicze dane na wypisie ze szpitala. Chodzi tym razem o spirometrię.
Opis jest taki:
"Badanie spirometryczne
przed i po Berotecu: FEV1 2,23=70,70%....2,23=70,70%
VC 3,04=72,30%....2,51=59,70%
FEV1 73,35%....88,84%"
Oczywiście doczytałem się co to znaczy FEV1 czy VC, ale nie wiem co to do kupy znaczy. Zwłaszcza, że raz usłyszałem, że wydajność płuc taty to 75%, a raz że 60%.
Proszę o wyjaśnienie.
pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-08-01, 06:18 ] Wątki scalone.
Proszę zapoznać się z Regulaminem Forum.
Pacjent nie może jeść przez minimum 6 godzin przed badaniem. Przed przyjazdem na badanie należy wypić dużą ilość (minimum 0,5l) niegazowanej wody mineralnej. Musi być to czysta woda niegazowana bez żadnych dodatków smakowych."
http://centrumpacjenta.eu...o-badan-pet-ct/
_________________ „Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum