Moja znajoma (nie jest tutaj zalogowana) ma problem, pisze o nim tak: "jakie są najlepsze leki przeciwbólowe przy przerzutach do kości? Mam Matrifen, MST 30 oraz Sevredol. Ale już teraz za bardzo nie działają. A z hospicjum mają dopiero przyjechać 4 października."
Czy mogę skorzystać z Państwa pomocy w jej imieniu?
Witaj, chętnie spróbuje Ci pomóc.
Matifen to fentanyl, w plastrach - uwalnia on opioid do obiegu i w ten sposób uśmierza ból. Przyklejony powinien być jeden plaster. Pozostałe 2 leki są to preparaty morfiny. Lekarz powinien poinformować pacjenta o możliwość wystąpienie bólu incydentalnego oraz zabezpieczenia go w preparaty fentanylu o szybkim charakterze działania. Sugerowałbym również poczytanie o preparatch bisfosfonianu - ze wzgledu na brak informacji o rodzaju przerzutó czy są one ostelityczne czy osteblastyczne sugerowałbym zastosowanie zolendronianu. Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 2016-10-01, 14:14 ]
Proszę poczytać również o ranelinianie strontu, paracetamolu - jako lek z I stopnia drabiny analgetycznej w przerzutach do kości, sterydy... Możliwości jest wiele...
Piękne podziękowania za tak szczegółową odpowiedź.
Skopiuję ją, zapiszę, bo może się jeszcze komuś przydać. Niestety, osoba cierpiąca, o której pisałam, zmarła wczoraj po południu. Jedyna pociecha, że przestała cierpieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum