witam, miałam usuwane znamię w okolicy łopatkowej, proszę o interpretację wyniku, bo tak sie stresowałam, że mało pamietam co lekarz do mnie mówił:)
NAEVUS MELANOCYTICUS DYSPLASTICUS DERMALIS . m-8727/0 m-8750/0
excisio totalis
opis makroskopowy
osełka skóry o wymiarach 20x11x10 mm, na powierzchni plaska zmiana o wymiarach 10x6mm barwy brazowej, marginesy od 3mm
pamietam, że to znamię dysplastyczne , że mam predyspozycje i każda zmiana musi byc u mnie usuwana.....mam rozumieć ,że to było "coś złego"?
pamietam, że to znamię dysplastyczne , że mam predyspozycje i każda zmiana musi byc u mnie usuwana.....mam rozumieć ,że to było "coś złego"?
Dobrze zapamiętałaś to znamię dysplastyczne. Nie jest to nic groźnego, ale przypadku tego typu znamion ryzyko przekształcenia się w czernniaka jest nieco wyższe. Dlatego przy podejrzeniu znamiona dysplastycznego profilaktycznie lepiej usuwać wcześniej. W przypadku potwierdzenia w badaniu histologiczny przynajmniej dwóch nd oraz przy dużej ilości znamion (szczególnie w nietypowych miejcach) lekarz może zdiagnozować zespół znamion dysplastycznych. W takim przypadku jest się pod stałą obserwacją specjalisty. Każde podejrzane znamie zostaje usunięte i przebadane hp.
Wycięte znamię zostało usunięte w całości. Jeżeli posiadasz więcej nietypowych znamion warto udać sie do specjalisty - dermatologa na badanie dermatoskopowe. Ponadto sami znamy naszą skórę najlepiej więc jeśli pojawi się coś niepokojącego udaj sie do lekarza. Specjalista zadecyduje o ewentualnej biobsji. Unikaj opalania i zadbaj o witamine D w diecie. No i ciesz się że to nie czerniak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum