Na początku stycznia tego roku miałem chirurgicznie wycinane znamię. Ostatnio zauważyłem, że na bliźnie jest jakieś przebarwienie, tak jakby lekko brązowe. Taka kreska.
Czy jest możliwe, że znamię nie zostało wycięte w całości i sie odnawia? Boję się, że to może być coś niedobrego.
Gdzieś zapodział mi się wynik, ale wiem, że znamię było łagodne. W wyniku histopatologicznym był opis "naevus melanocitus compositus" albo " Naevaus pigmenitisous compositus". Nie pamiętam dokładnie.
Też tak mam. Prawdopodobnie nóż przeniósł części znamienia w bliznę. Też było łagodne i już od kilkunastu lat mam brązową bliznę. Nic się z tym nie dzieje,więc myślę,że nie powinieneś się tym martwić.
Pozdrawiam
Czy jest możliwe, że znamię nie zostało wycięte w całości i sie odnawia?
Jest to możliwe, ale możliwe jest również ,że jest to normalny proces zmiany koloru w procesie zabliźniania. Jesli Cię to niepokoi, udaj się do LEKARZA dermatologa to najprostszy sposób pozbycia się wątpliwości.
Byłem u dermatologa. Obejrzał kilkanaście znamion poprzez wideodermatoskop. Również to z blizną i rzeczywiście stwierdził maleńskie przebarwienie w miejscu blizny. Wszystkie znamiona miały współczynniki między -1, a -2. Dermatolog stwierdził, że na razie nie trzeba nic wycinać. Zlecił kontrolę za rok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum