Dzień dobry,
znam Was od dawna bo zwierzę dobiera się do wielu osób w mojej rodzinie jednak teraz zbliżył się zbyt blisko i czas się poznać bliżej niestety.
po usg i TK diagnoza guz trzona trzustki plus pseudotorbiel na ogonie (co to jest?) i liczne zmiany ogniskowe na wątrobie (sugerowane meta).
znam rokowania ale rąk nie załamuję i szukam.
Zaczynamy konsultacje i tu pytanie kogo polecicie?
jestem z 3 miasta. Umówioną wizytę mam już u prof Dzikiego w Łodzi, u prof Dobosza
w Gdańsku. słyszałem dobre opinie o prof. Krawczyku ze szpitala na Banacha. Gdzieś krążą opowieści o doktorze Zoranie Stojcevie ze Słupska. Proszę Was o opinie i informacje. Czas ucieka jak sami wiecie.
Z
guz trzona trzustki plus pseudotorbiel na ogonie (co to jest?)
Pseudotorbiele:
Cytat:
Pseudotorbiele tworzą się w przebiegu stanu zapalnego i martwicy, obejmującego trzustkę. Mogą mieć różną wielkość, występować w postaci pojedynczej zmiany lub zmian mnogich. Dla pseudotorbieli bardziej typowe jest umiejscowienie okołotrzustkowe. Większość z nich kontaktuje się z przewodem Wirsunga, a ich zawartość wykazuje wysoką aktywność enzymów trawiennych.
Ściany pseudotorbieli tworzy tkanka włóknista i ziarnina zapalna oraz przyległe struktury, takie jak żołądek, jelita, trzustka. Cechą charakterystyczną tej grupy zmian jest brak komórek nabłonka wyściełającego ścianę. Pozwala to różnicować pseudotorbiel z torbielą prawdziwą.
(łac. cauda) – lewy koniec trzustki, który jest najczęściej spłaszczony, chociaż czasami może być guzkowato zgrubiały. Jest skierowany na lewo i ku górze i swym końcem opiera się o śledzionę.
Umówioną wizytę mam już u prof Dzikiego w Łodzi, u prof Dobosza w Gdańsku. słyszałem dobre opinie o prof. Krawczyku ze szpitala na Banacha. Gdzieś krążą opowieści o doktorze Zoranie Stojcevie ze Słupska. Proszę Was o opinie i informacje. Czas ucieka jak sami wiecie.
Dwie niezależne konsultacje onkologiczne, już umówione, moim zdaniem powinny na początek wystarczyć,
by określić optymalny sposób dalszego postępowania i leczenia.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Może polecicie do kogo najlepiej udać się w 3mieście w kwestii onkologii. Stwierdzono jak wyżej guz trzustki z przerzutami do wątroby. Biopsja cienkoigłowa płata wątroby- Cellulae carcinomatis (adenocarcinoma). Pozostaje chemioterapia więc proszę o poradę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum