Angelika87, witaj na forum.
Proszę umieszczać wyniki badań bez danych pacjenta i lekarzy, poprawiłam.
Angelika87, przykro mi ale nie wygląda to dobrze. Choroba nowotworowa jest bardzo mocno zaawansowana. W płucach jest mocno rozsiany proces nowotworowy, zaatakowane są oba płuca przez raka. Mamy powiększone węzły chłonne w śródpiersiu co niestety może wskazywać na charakter przerzutowy i niestety są już przerzuty odległe do wątroby.
W takim wypadku o operacji nie ma już mowy a leczenie może być tylko paliatywne czyli nie z celem wyleczenia pacjenta a jedynie poprawienie Jego komfortu życia, minimalizowanie objawów wynikających z choroby i ewentualne przedłużenie życia.
Angelika87 napisał/a: |
Czy na podstawie tego co mamy można określić stadium zaawansowania choroby? |
Stadium choroby najwyższe IV, ze względu na przerzuty okoliczne jak i odległe.
Leczeniem w teściowej przypadku może być chemioterapia i/lub radioterapia paliatywna.
Angelika87 napisał/a: |
co oznaczają te wszystkie medyczne terminy, gdzie z takim schorzeniem najlepiej podjąć leczenie w województwie śląskim. |
W tej chwili trzeba poczekać na wynik histopatologiczny bo bez tego nie ruszycie z dalszym leczeniem. Już załatwiajcie jakieś dobre Centrum Onkologiczne, bo wynik będzie na dniach i dopiero zostanie dobrany schemat leczenia teściowej.
Co do Ośrodka nie pomogę bo to nie moje rejony ale na pewno ktoś wskaże jakiś ośrodek, możesz też poszukać poprzez wyszukiwarkę forumową i póki nikt nie da jakiś namiarów przejrzyj proszę ten link https://www.onkomapa.pl/.
Przykro mi, że nie mam dla Ciebie lepszych informacji ale niestety sytuacja jest bardzo poważna.
pozdrawiam