Witam.
Od okolo 2 tygodni mam krwioplucie. Wystraszylem sie, czy to rak i natychmiast rzucilem palenie. Mam 25 lat i palilem okolo 9. Bylem u lekarza, zrobilem rtg i badania krwi. Wszystko w normie. Dostalem zalecenie, ze to wystarczy, jesli krwioplucie ustapi w ciagu tygodnia. Niestety dzisiaj mija tydzien, a dokladnie wczoraj krwioplucie wrocilo po 2 dniowej przerwie :(. Krwioplucie jest tylko jak odkaszlne przy myciu zebow, w innych sytuacjach odpluwana wydzielina jest dosc normalna, ale to napewno nie pochodzi z podraznionych dziasel ani nic takiego, tylko bardziej "z glebi". Nie czuje sie najlepiej, ale gdyby nie ten objaw - poprzestalbym na hallsach albo okazjonalnej herbatce z miodem. Uporczywy kaszel przestal mnie meczyc odkad rzucilem palenie. Prosze, powiedzcie jakie jest mniej wiecej zagrozenie, ze to rak krtani lub pluc, lub co to moze byc jeszcze? Oczywiscie bede w tym wypadku dalej konsultowal sie z lekarzami. I kolejna sprawa: jakie badanie sobie zrobic, zeby definitywnie dowiedziec sie, czy to rak czy nie(rtg jak widze, nie jest raczej pewne)?
pozdrawiam
Myślę, że jedynym rozsądnym rozwiązanie, które można Ci tak po prostu polecić, via Internet i bez dokładnych opisów, to koniecznie udać się najpierw do internisty (jeśli Twój dotychczasowy lekarz Cię spławił, idź do innego), bo przyczyn krwioplucia może być mnóstwo. Sam rak płuca, o czym pewnie już w tym dziale czytałeś, manifestuje się w tak "widzialny" sposób dość późno. Ostrożności nigdy za wiele. Ale - na Twoim miejscu - zanim bym poszedł do onkologa, spróbowałbym u internisty.
Wlasnie internista mi tak zalecil... Dal skierowanie do laryngologa, jesli objaw nie zniknie w ciagu tygodnia. Oczywiscie sie do niego wybiore i nie poprzestane na dyskusji na forum... Chcialem tylko dowiedziec sie, czy duze jest ryzyko, ze na mnie padnie. No i jakie badania ew. sugerowac podczas wizyty, zeby miec wreszcie ta niepewnosc za soba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum