Mama choruje od ponad roku na raka pluc. Od paru miesiecy pije morfine. W tej chwili myli sie jej jawa ze snem, nie wie jaki jest dzien tygodnia. Czasami jest bardzo przytomna i wtedy normalnie dyskutuje, ale te majaczenia ( przeslyszenia ) bardzo mnie martwia. Czy to efekt morfiny czy moze to byc objaw przerzutu do mozgu. Prosze o odpowiedzi.
Witaj. Morfina w większych dawkach ma takie skutki uboczne, choremu wszystko sie myli, zapomina, nie ma poczucia czasu. Trzeba też wziąć pod uwagę zaawansowanie choroby , mogą to być też objawy przerzutów do mózgu. Czy Mama w ostatnim okresie miała robione TK głowy?
_________________ Cisza przyjacielu, rozdziela bardziej niż przestrzeń. Cisza przyjacielu nie przynosi słów, cisza zabija nawet myśli.
mieszkamy za granica, nikt sie nami nie interesuje, ostatnie skany miala okolo roku temu. Zamierzam zabrac ja do Polski w sobote. Nie wiem jak z lotem, jak to sie wszystko odbedzie, jestem przerazona, ale ona tak bardzo chce wrocic do kraju, zatem sprobujemy. Martwi mnie tylko, ze w tej chwili zaczyna troszke majaczyc. Byla taka dzielna, te wszystkie chemie i radioterapie, a w tej chwili czasem cos sie jej wydaje. Potem wraca co normy i zupelnie normalnie gadamy. Tak sie strasznie boje, takie to wszystko ciezkie.
[ Dodano: 2010-10-31, 22:26 ]
A jezeli w Polsce zrobimy skany to wtedy co bedzie. Miala trzy chemie i radioterapie, nie chca jej juz leczyc (UK). Moze w Polsce bedzie lepiej, tu nawet nikt juz do nas nie dzwoni.
nie bardzo wiem, jak Ty sobie ten lot wyobrażasz.
Chcesz wziąć ją normalnym lotem liniowym? To jest niemożliwe.
Masz ubezpieczenie na transport medyczny?
bennevis9, czy zgłaszaliście lekarzowi zmianę w zachowaniu mamy? To jego powinnaś zapytać o przyczynę tej zmiany (i zasugerować mu, że być może TK głowy to wyjaśni). Czy on wyraził zgodę na ten lot?
Zakładając, że mówimy tu o transporcie medycznym, na który lekarz wyraził zgodę, i że mama go przeżyje, czy mama ma ubezpieczenie w Polsce (i na jakiej podstawie)? Czy macie przetłumaczoną przez tłumacza przysięgłego (medycznego) dokumentację i termin u onkologa w Polsce? Dopiero ten onkolog może zlecić TK, terminy mogą być odległe, najprawdopodobniej nic nie załatwicie przez telefon, no i to co napisał vioom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum