Niestety, wiem niewiele, tyle co przez telefon. Chodzi o mojego ojca. Wcześniej pracował długo jako górnik, ma pylicę i niedawno walczył z gruźlicą.
Teraz napiszę co wiem i proszę o jak najwięcej informacji o chorobie: spikularny tkankowy guzek 13mm, brak zwapnień, powiększone węzły chłonne 18mm, w segmencie ósmym zmiana rozrostowa.
A to tata miał już wcześniej przed wykryciem guzka i to też jest teraz:
- uwapnione zmiany guzkowo włokniste
- pęcherze rozedmowe
- zmiany poswoiste
No i niestety prawie całe życie palił.
Jak się pewnie domyślasz przy tak skąpych informacjach ciężko Ci cokolwiek powiedzieć. Zmiana rozrostowa to pewnie nowotwór, powiększone węzły chłonne mogą sugerować przerzut ale tak na prawdę bez zamieszczenia wyników badań to czyste spekulacje więc jeśli chcesz konkretnej pomocy zamieść wyniki badań taty.
Pozdrawiam
Dokładnie, zmiana rozrostowa w opisie może sugerować nowotwór, tak samo podana wielkość węzłów chłonnych (> 1,5cm są uznawane za podejrzane onkologicznie). Fakt, że tata palił, również nie rokuje dobrze.
Ale tak jak pisze awilem - to tylko gdybanie, ciężko stwierdzić cokolwiek bez dokładnych wyników badań, jakie tata miał robione i z jakiego powodu były one wykonane (kontrola? pogorszenie stanu zdrowia? niepokojące objawy?)
Dziękuję za informacje.
Wcześniejsze badania były robione, gdy często kaszlał - wówczas wykryto gruźlicę.
Teraz to były badania kontrolne tomografem.
Od początku roku tata nie pali.
Jak coś więcej się dowiem, to dam znać.
Zmiany spikularne są zazwyczaj złośliwe.
Brak zwapnień również za tym przemawia.
Wywiad również.
Węzły chłonne mogą być powiększone przerzutowo bądź odczynowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum