Jedyne co znalazłam:
"BI-RADS 0 - taki wynik oznacza, że do końcowej oceny zmiany konieczne jest porównanie aktualnego zdjęcia mammograficznego z poprzednim lub wykonanie dodatkowych badań obrazowych np. mammografii powiększonej, cyfrowej, specjalnych projekcji lub badania ultrasonograficznego."
witam!
odebrałam właśnie wynik z mammografii. proszę o pomoc w odczytaniu:
Piersi o budowie gruczołowo-tłuszczowej w piersi lewej w miejscu wg. tarczy zegarowej godzina 11 jest zagęszczenie o średnicy 14mm w skali BIRADS 0. Bardzo proszę o pomoc
Witaj Bednarska (troche tak glupio po nazwisku sie do Ciebie zwracac
Kto i dlaczego zlecil Ci mammografie?
Gdzie ja robiono?
Ile masz lat?
BI-RADS 0 jest kategoria tymczasowa - badanie nalezy powtorzyc.
Nie martw sie na zapas- wiekszosc zmian oznaczonych jako BI-RADS 0 po wykonaniu dodatkowych badan obrazowych okazuje sie zmianami lagodnymi
http://www.imaginis.com/breasthealth/acrbi.asp
Zosiu dziękuję za słowa otuchy. Na usg idę 9 grudnia z duszą na ramieniu ale wierze że będzie dobrze.
Mam 52 lata a na mammografię dostałam zaproszenie jak większość pań w moim wieku i postanowiłam skorzystać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum