Mam 49 lat w lutym stwierdzono u mnie raka piersi prawejT1N0Mx,
na operacje idę 13 marca-pani onkolog zaproponowała mastektomie lub operacje oszczędzajacą
Rtg PAi boczne klatki piersiowej lewe jest w porządku.
Chirurdzy maja zdecydować w trakcie operacji-nie wiem czy brane jest pod uwagę zdanie pacjentki ,bo chyba mastektomia jest pewniejsza , jeśli chodzi o raka i przerzuty..
Chyba się zdecydowałam ,ale szukam potwierdzenia o słusznosci mojego wyboru mastektomii..
chyba mastektomia jest pewniejsza , jeśli chodzi o raka i przerzuty.
To zależy od cech choroby, przede wszystkim guza pierwotnego: wielkości, usytuowania, wieloogniskowości, itd.,
jest to dokładnie opisane od str. 233 odpowiednich Zaleceń (2013 r.).
Jeśli są spełnione kryteria braku przeciwwskazań do operacji oszczędzającej (BCT),
to jest ona - prawidłowo wykonana - uważana za tak samo pewną metodę, jak usunięcie całej piersi.
ani49 napisał/a:
nie wiem czy brane jest pod uwagę zdanie pacjentki
Oczywiście, że tak, ostateczne decyzje zawsze należą do pacjenta, o czym mówią nawet zapisy wyżej linkowanych 'Zaleceń',
natomiast lekarz tylko rekomenduje postępowanie optymalne (najlepsze z możliwych), tak aby pacjent miał możliwość dokonania wyboru w sposób świadomy i racjonalny.
Stąd wynika konieczność wyrażenia przez pacjenta zgody na piśmie na proponowane leczenie.
ani49 napisał/a:
stwierdzono u mnie raka piersi prawejT1N0Mx,
na operacje idę 13 marca-pani onkolog zaproponowała mastektomie lub operacje oszczędzajacą
To jest rozpoznanie wstępne (kliniczne), wystarczające do zaplanowania dalszego leczenia,
jednak nie determinujące jego przebiegu, który będzie zależał od tego, co się okaże w trakcie i po zabiegu chirurgicznym.
Podczas niego powinna zostać wykonana m.in. ocena przerzutowego zajęcia węzłów chłonnych (=> SLNB).
Po wykonaniu zabiegu operacyjnego i otrzymaniu wyniku badania histopatologicznego usuniętego guza będzie można powiedzieć dużo więcej.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
chyba mastektomia jest pewniejsza , jeśli chodzi o raka i przerzuty.
To zależy od cech choroby, przede wszystkim guza pierwotnego: wielkości, usytuowania, wieloogniskowości, itd.,
jest to dokładnie opisane od str. 233 odpowiednich Zaleceń (2013 r.).
Jeśli są spełnione kryteria braku przeciwwskazań do operacji oszczędzającej (BCT),
to jest ona - prawidłowo wykonana - uważana za tak samo pewną metodę, jak usunięcie całej piersi.
Pod warunkiem, że operacja oszczędzająca zostanie uzupełniona radioterapią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum