Witam
Otrzymałem wynik TK klatki po wcześniejszym zaleceniu RTG (zacienienie guzowate)
Tk wykazało
W segmencie 3 płuca prawego obwodowo stwierdza się guzek ok 31mm o kolczastym zarysie z pasmami dochodzącymi do opłucnej. W świetle zmiany drobne kuliste rozpadu - hipodensyjne. Obraz TK przemawia za rozrostem npl. do dalszej diagnostyki i leczenia.
16 lutego mam skierowanie na oddział. Wiek 58 lat. Palący.
Proszę o wstępną diagnozę. Dziękuję.
RTG miałeś wykonane z powodu jakichś dolegliwości? Kaszel? Krwioplucie? Osłabienie? Chudnięcie?
Na podstawie opisu TK diagnozy niestety nie postawi, aczkolwiek wg opisującego obraz TK może sugerować nowotwór.
Prawdopodobnie wykonana będzie bronchoskopia w celu pobrania wycinka guzka do badania histopatologicznego, które określi jakiego rodzaju jest to zmiana.
RTG wykazało zacienienie guzowate 38mm trzeciego płuca prawego
[ Dodano: 2012-02-06, 19:10 ]
Rtg zrobiłem przypadkowo, brak objaw chudnięcia, czasami są kaszle w nocy, poty, ostatnio boli lewa strona tył pleców (jakby od kręgosłupa szyjnego), zrobiłem również wyniki, są ok, OB 2
To dobrze, że wyniki w normach, aczkolwiek w tej sytuacji nie są one podstawą diagnostyki.
Bardzo dobrze, że jest skierowanie na oddział, tam z pewnością podjęta zostanie dalsza diagnostyka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum