Witam,
Zacznę od tego, że mój tata (lat72) miał nowotwór moczowodu i w związku z tym ma usuniętą nerkę. Jeździ na kontrole do poradni urologicznej, gdzie wykonują mu różne badania, m.in. TK jamy brzusznej. Lekarze twierdzą, że wszystko jest ok. W kwietniu tego roku wykonał badania 40+ gdzie wyszła anemia, krwi w kale nie było ( badana jedna próbka). Internista zalecił powtórzenie badania - dalej to samo. Wit B12 w normie, helicobacter ujemny. Zaczęłam się przyglądać tym badaniom TK, które miał do tej pory. W tamtym roku już na odbytnicy i esicy wykryto odcinkowe zwężenie i pogrubienie. W tym roku to samo, dodatkowo powiększona wątroba. Zaczynam się stresować, że to jakiś nowotwór. Tata ma termin na wrzesień na kolonoskopię i gastroskopię. Dostał też skierowanie do hepatologa, gastrologa i chirurga. Czy tata powinien być pod kontrolą onkologa? Nie wiem też co mam myśleć o prostacie. Mam wrażenie, że w tej poradni urologicznej patrzą tylko na swoją " działkę" , reszta jest pomijana.
[ Dodano: 2025-07-24, 00:10 ]
Wynik TK
Płuca bez podejrzanych zmian ogniskowych- obustronnie pojedyncze zwłóknienia i drobne pasma niedodmowe. Jamy opłucnowe wolne od płynu. W śródpiersiu i we wnękach nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. W okolicach pachowo- obojczykowych bez powiększonych węzłów chłonnych.
Stan po nefroureterektomii lewostronnej. W loży po usunięciu nerki lewej- w loży przemieszczone lewe nadnercze , petle jelitowe i ogon trzustki. Na poziomie szypuły nerkowej stacjonarny obszar tkankowy o wym ok 18x14 mm- jak poprzednio. Nadnercze lewe wydłużone - obraz podobny, prawe niepowiększone. Nerka prawa o prawidłowej budowie i położeniu, prawidłowo wzmacnia po kontraście i wydała cieniujący mocz, UKM i moczowód nieposzerzone. Moczowód zakontrastowany w fazie wydalniczej nerek. Drobna torbiel korowa nerki prawej. Pęcherz moczowy dobrze wypełniony, bez jednoznacznych zmian w świetle.
[ Dodano: 2025-07-24, 00:25 ]
C.d.
Wątroba powiększona do 180 mm w płaszczyźnie AP, z cechami stłuszczenia, bez wyodrębniających się zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy bez wyodrębniających się zmian w świetle. Trzustka, śledziona niepowiększone, bez jednoznacznych zmian. Okołoaortalnie i w okolicy naczyń biodrowych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Miażdżyca aorty.
Gruczoł krokowy o wym. 44x38 mm, wzmacnia niejednorodnie po kontraście i wypukła się do pęcherza moczowego. Pęcherzyki nasienne symetryczne. Odbytnica i esica odcinkowo obkurczone i poszerzone o pogrubiałej ścianie.masywna przepuklina mosznowa po stronie prawej, zawierajaca pętel jelita . Przepuklina pachwinowa po lewej zawierajaca tkankę tłuszczową. W objętych badaniem częściąch kostnych zmiany zwyrodnieniowo- wytwórcze i dyskopatię w zakresie kręgosłupa objętego badaniem.
Badanie nie uwidacznia jednoznacznie cech wznowy ani rozsiewu. Obraz TK podobny do badania poprzedniego.
Nigdy nie miał i niestety teraz mimo tego, że go zapisałam to twierdzi, że nie pójdzie, bo gdyby się okazało, że jest coś nie tak to na operację nie pójdzie, bo jej nie przeżyje 😔 mam nadzieję, że jeszcze uda mi się go przekonać
[ Dodano: 2025-08-08, 23:43 ]
Byliśmy już u chirurga i pytałam go m.in. o te jelita i on stwierdził, że to jest normalne.
Czy są jakieś inne badania, które tata mógłby wykonać gdyby nie zgodził się na kolonoskopię? Czy badanie markerów nowotworowych ma sens?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum