Autor |
Wiadomość |
Temat: Dysplazja włóknista |
123pocahontas
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 30322
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-17, 15:31 Temat: Dysplazja włóknista |
tak, zaglądałam tutaj i widziałam stronę zalinkowaną przez majkelka, ale tam wszyscy piszą o dysplazjii włóknistej ale innych części ciała. a o miednicy nic nigdzie nie znalazłam. liczyłam, że może tutaj kogoś znajdę. |
Temat: Dysplazja włóknista |
123pocahontas
Wyświetleń: 30322
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-17, 14:13 Temat: Dysplazja włóknista |
witam
szukam chorych z dysplazją włóknistą -a zwłaszcza dysplazją włóknistą miednicy. Przeszukałam internet wszerz i wzdłuż, ale nic nie znalazłam co by naświetliło choć troszkę sprawę. A mam wrażenie, że lekarze nie bardzo wiedzą co dalej ze mną robić :(
[ Komentarz dodany przez Moderatora: majkelek: 2015-10-17, 16:00 ]
Nic nie znalazłaś? http://osteoporoza.drukar...jaWloknista.pdf
|
Temat: guz lewej kosci biodrowej |
123pocahontas
Wyświetleń: 16459
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-14, 13:45 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
Witam ponownie-i już po wizycie u onkologa .
A wiec jest wszystko ok ze strony onkologicznej, ale to niestety tez nie oznacza że jestem zdrowa jak ryba
Lekarz rozpoznał chorobę-zapomniałam nazwy i wytłumaczę tak jak to zrozumiałam-polegającą na tym, że w kościach miednicy robią się ubytki. Dlatego tez właśnie mam obniżoną liczbę płytek krwi. Mam sobie robić regularnie morfologię i gdyby zaczęły spadać inne wartości morfologii, mam iść do hematologa. A póki co dostałam skierowanie do por. radioizotopowej na banacha w Warszawie, celem zrobienia scyntygrafii i dalszego mnie poprowadzenia.
Może ktoś z Was był w tej poradni? Jak wygląda tam leczenie? |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-05, 06:43 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
dziękuję, mam nadzieje ze tak tez będzie |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-04, 14:31 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
będę miała w sumie też i rezonans, ale to inna sprawa (podejrzenie ZZSK) i ze skierowaniem od reumatologa. a onkolog dał mi na TK. Kolejna wizyta 14.10... |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-04, 13:33 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
tzn nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale lekarz mówił że w moim przypadku TK jest bardziej potrzebne, więc zobaczę co teraz decyduje.
a mam jeszcze jedno pytanie-znacie mój przypadek-czy należy mi się (nie wiem czy dobrze to określę, bo nie znam nazwy) karta upoważniająca do szybkiej terapii onkologicznej? tak teraz głośno o tym, a lekarz rodzinna mi odmówiła powiedziała, że już mam skierowanie do onkologa a ta karta to jest jakby skierowanie-więc już jej nie potrzebuję. |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-04, 10:21 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
dziekuję za odp, mam nadzieję ze lekarz zaleci dalszą diagnostykę |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-03, 15:06 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
przepisuje wynik, ponieważ nie mam jak zrobić zdjęcia. a oto opis:
"w trzonie i talerzu kości biodrowej lewej rozległy, dość dobrze odgraniczony obszar przebudowy kostnej osteosklerotycznej z niewielkimi obszarami rozrzedzenia, o wym ok 82/38/45 mm. Kość biodrowa lewa w miejscu przebudowy pogrubiała, warstwa korowa kości nieprzerwana. Nie stwierdza się obecności odczynów okostnowych w obrębie kości biodrowej lewej. Obraz TK przemawia za łagodnym charakterem zmiany-podejrzenie dysplazji włóknistej.
Ognisko sklerotyczne o śr ok 10 mm w trzonie kości biodrowej prawej -obraz może odpowiadać wyspie kostnej?.
Poza tym kości miednicy bez widocznych obszarów przebudowy kostnej i ognisk destrukcji. Stawy krzyżowo-biodrowe drożne. Podchrzęstna sklerotyczna przebudowa w okolicy dolnych części szpar stawowych tych stawów z obecnością drobnych torbieli i nadżerek-podejrzenie sacroilitis." |
Temat: dr Mitręga-Korab,Centrum Onkologii, Roentgena, w-wa |
123pocahontas
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3820
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2015-10-03, 11:54 Temat: dr Mitręga-Korab,Centrum Onkologii, Roentgena, w-wa |
nikt nie leczy sie u tej pani doktor? |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-10-02, 15:26 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
bylam dzis na TK-licze tu na wasza mala pomoc. siedze teraz i wertuje net, ale nic nie znalazlam
.
moze ktos podpowie co to takiego jest "obszar przebudowy kostnej osteosklerotycznej z niewielkimi obszarami rozrzedzenia"? i czy takie podsumowanie "obraz TK przemawia za lagodnym charakterem zmiany-podejrzenie dysplazji wloknistej" powinno mnie uspokic? jak sie opisuje nowotwor na TK?
a z kolei co wyczytalam w necie"
"Przerzuty nowotworowe można podzielić na...osteosklerotyczne - rzadko występujące, powodują patologiczną nadbudowę kości przez komórki kościotwórcze (osteoblasty).
co o tym wszystkim sadzicie? |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-09-27, 08:58 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
aha, czyli ze nie to ze mnie olali, tylko to tak wyglada. bo ja to odebralam jako totalne olanie mnie i mojej sprawy :(. dziekuje |
Temat: dr Mitręga-Korab,Centrum Onkologii, Roentgena, w-wa |
123pocahontas
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3820
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2015-09-26, 20:15 Temat: dr Mitręga-Korab,Centrum Onkologii, Roentgena, w-wa |
Bardzo proszę o informacje o tej dr? Ewentualnie może polecicie kogoś z Kliniki Chorób Tkanek miękkich, Kości i Czerniaków?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: MisiekW: 2015-09-26, 21:18 ]
Uprzejmie proszę o stosowanie się do zasad polskiej ortografii, w tym o używanie wielkich liter tam, gdzie to konieczne!
|
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-09-26, 19:38 Temat: juz po pierwszej wizycie :( |
jestem bardzo mocno rozczarowana, a moze to standard i nie powinnam? otoz wizyta trwala ok 5 min, zadnego wywiadu, pytan co i gdzie boli, zadnego spogladania na wyniki (te ktore robilam przed wizyta i z racji tego ze wyszly zle dostalam skierowanie do onkolga).doktor tylko skserowala wynok opisowy i dala mi skierowanie na TK.
czy tak zawsze wyglada pierwsza wizyta? myslalam ze choc mne wypyta o wszystko i wezly chlonne sprawdzi. |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-09-11, 14:19 Temat: guz lewej kosci biodrowej |
a ja dzis znalazlam taka info:
CEA (antygen karcinoembrionalny)- ↑ rak jelita grubego i odbytnicy, rak żołądka, trzustki, piersi, płuca, szyjki macicy, pęcherza moczowego, prostaty, nowotwory nienabłonkowe (neuroblastoma, mięsaki, chłoniaki złośliwe, białaczki)
• Norma do 4 ng/ml, u kobiet w ciąży i u palaczy – do 10 ng/ml (podobnie o spożyciu alkoholu)
• Do 20 ng/ml – zapalenie i marskość wątroby, przewlekłe zapalenie trzustki, choroba wrzodowa żołądka i XII – cy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zapalenie płuc.
Stężenie wyższe niż 20 µg/L nasuwa podejrzenie wystąpienia nowotworu nienabłonkowego.
Cel oznaczania markerów nowotworowych.
• Wykrycie nowotworu,
• Lokalizacja nowotworu,
• Ocena stopnia zaawansowania,
• Ocena stopnia zróżnicowania,
• Monitorowania leczenia,
• Wykrycia wznowy lub przerzutu,
• Określenia rokowania.
Częstość oznaczania markerów
Przed rozpoczęcia leczenia określa się stężenie podstawowe.
to ja juz nie rozumiem po co jest to badanie :(
a czy OB, ktore jest w normie to dobry znak? i ogolnie cala morfologia jest super. mam tylko obnizone plytki krwi, ale to od lekow ktore biore. norma jet 182 a ja mam 150. |
123pocahontas
|
Dział: Mięsaki, nowotwory układu kostnego Wysłany: 2015-09-10, 12:53 Temat: o czym swiadczy dobry wynik CEA |
o moich dolegliwościach i podejrzeniach lekarzy pisałam kilka dni temu. dziś-po radzie znajomej-zrobiłam badanie CEA. wyszło 0,41 (norma 0-2,5 dla niepalących, czyli dla mnie). czy mam rozumieć ze nie mam komórek nowotworowych w organizmie? a może to badanie wcale nie jest wiarygodne? proszę odpowiedzcie, bo z nerwów już schudłam od poniedziałku ze 2 kg a wizyta u onkologa dopiero 23.09
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2015-09-14, 05:30 ]
Wątek scalony do właściwego tematu - proszę o stosowanie się do wymogów Regulaminu Forum.
|
|