Autor |
Wiadomość |
Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
owcaMarta
Odpowiedzi: 66
Wyświetleń: 37537
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-12-15, 17:26 Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
tinas,
Masz racje,dziś u nas mija pierwszy tydzień bez Mamci... :(
Ciągle biegamy to do ZUSu to do PZU to do zakładu pracy mamy.... :(
A ja tylko czuję jak siły mi wyparowują z organizmu....
Jeszcze święta przed nami... bez naszych bliskich... Musimy dać sobie radę tinas napisał/a: | pewnie by nie chcieli abyśmy się smuciły. | ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ...
Radośniejszych dni życzę no i....cieplejszych....
Ściskam... |
owcaMarta
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-12-14, 17:15 Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
tinas,
Przykro mi.... Jak sobie radzisz?? U nas jeszcze nie minął tydzień.... Wszystko jest takie swieże.... :( tak trudne....
Trzymaj się dzielnie... Ściskam :* |
owcaMarta
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-11-18, 11:42 Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
awilem,
Napisał (..)Przychodzi wreszcie czas gdzie nasi kochani odchodzą taka jest kolej rzeczy a prawdziwą miarą naszej miłości jest umożliwienie odejścia chorego bez niepotrzebnego cierpienia. (..)
To mądre i bardzo bardzo prawdziwe słowa!!!! Pozdrawiam. |
owcaMarta
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-11-18, 10:49 Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
Serce aż ściska...
To dojrzałe i godne podziwu. Nikt nie zasługuje pod koniec swojej wędrówki życia na takie nie godziwe cierpienie.
Nie ma niczego złego w pragnieniu jak najlepszego odejścia z tego świata osoby tak cierpiącej... Zrobione zostało już wszystko....teraz tylko modlitwa pozostała o jak najmniejsze cierpienie i ból....
Dużo siły dla Was!!!!!!!!!!
:( |
owcaMarta
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-11-16, 20:57 Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
tinas,
Tak mi przykro...!!! To okropne ,że jeżeli tak bezradnii wobec tej choroby bólu i cierpienia naszych najbliższych!!!
Bądź silna... nie wiem co mam CI więcej napisać...przepraszam,ale kiepsko dzisiajszego dnia u mnie z entuzjazmem.... Musimy trwać przy naszych PROMYCZKACH i dawać im jak najwięcej ciepła i miłości... i modlić się o to by nie cierpieli...!! |
madziorek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-07-19, 18:34 Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
tinas napisał/a: | na kolejne badanie TK tym razem szyi tato otrzymał od laryngologa | laryngolog nie ma już w tej sytuacji nic do roboty. tinas napisał/a: | .
W przyszły piątek jak tylko dostaniemy wyniki drugiej TK uderzamy do Centrum Onkologii w Gliwicach. | - próbowałabym wcześniej, myślę, że w CO jeśli traficie na profesjonalistów wynik TK będzie dopełnieniem, nie decydentem w postępowaniu.
tinas napisał/a: | Zdaje sobie sprawę, że sytuacja jest nie dobra, jedyne co mnie w tym przeraża to fakt, że nie wykryliśmy tego wcześniej, zastanawiam się jak długo tata musiał chorować jeśli zmiany są teraz tak rozległe i ta uciążliwa chrypka leczona przez 3 miesiace antybiotykiem | nad rozlanym mlekiem nie płaczemy , stało się i zbieramy siły do walki. Dodam, że nowotwory nosogardła i płuc to niezmiernie ciche choroby, dają się poznać w wysokim stopniu zaawansowania- są z reguły przez długi czas bezobjawowe.
Uwierz mi, takie zmiany nie powstają w trzy miesiące. Nie wiń siebie, skup się na pomocy Tacie.
Jeśli masz pytania pisz.
Pozdrawiam M. |
madziorek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2010-07-19, 17:29 Temat: TK klatki piersiowej z kontrastem |
tinas,witaj na forum.
Przykro mi, ale stopień choroby nowotworowej u Twojego Taty jest bardzo zaawansowany, dlatego pokuszę się o podpowiedź w działaniu, innym niż normalny proces diagnostyczny.
Zasugerowanie we wniosku TK, kolejnego badania TK tym razem z objęciem twarzoczaszki, da owszem dokładniejszy obraz zajętych przez nowotwór fragmentów ciała, ale nie przyspieszy leczenia.
Na dzień dzisiejszy wiemy, iż zmiany nie są operacyjne, zajęte są oba płuca, a masa guza nacieka tchawicę. I tu pragnę się zatrzymać. Na dzień dzisiejszy potrzebny jest Wam torakochirurg, który za pomocą bronchoskopii z igłą pobierze (na podstawie obrazu TK, który posiadacie) materiał do badania histo-patologicznego (wycinek lub wymaz cytologiczny). Posiadając wynik hist-pat lekarz ONKOLOG rozpocznie leczenie za pomocą chemioterapii.
Będzie to leczenie paliatywne tzn. takie, które ma za zadanie przedłużyć pacjentowi życie.
tinas napisał/a: | ojciec nie został tam przyjęty ponieważ nie posiada wyniku drugiego TK | na podstawie pierwszego wyniku widać proces rozrostowy- czy zapytaliście ordynatora w jakim celu potrzebuje kolejnego wyniku???
tinas napisał/a: | szukam prywatnych gabinetów gdzie można wykonać TK i nie tracić kolejnych 2 tygodni | mam pytanie, kto wystawił Wam skierowanie na kolejne badanie TK?? pulmonolog? bo lekarz rodzinny nie może, a do badania prywatnego skierowanie również jest potrzebne.
tinas, jeśli chcesz przyspieszyć proces leczenia poszukaj onkologa i torakochirurga. Sugeruje lekarza z Centrum Onkologii.
Pozdrawiam M. |
|