Autor |
Wiadomość |
Temat: Torbiel piersi - powtórna mammografia |
BeataM
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 17491
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-03-08, 18:50 Temat: Torbiel piersi - powtórna mammografia |
poszłam... z zamiarem odmówienia poddania się powtórce...
ale nic z tego, poproszono do mnie panią doktor i... i nie miałam wyjścia, musiałam zrobić badanie ponownie.
Jest zmiana, jak mi powiedziano była to tzw. mammografia celowana.
Jutro rano mam usg i pewnie wszystko będę już wiedzieć...
E tam... wszystko niefajnie
dzięki gaba i finlandia.
pzdr. |
BeataM
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-03-07, 23:51 Temat: Torbiel piersi - powtórna mammografia |
gaba dziękuję
dobranoc
ps. też mam ochotę nie iść na to jutrzejsze powtórne badanie... na samą myśl o tym już mnie boli
[ Dodano: 2012-03-08, 13:23 ]
Słuchajcie czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak często można się naświetlać/prześwietlać... ?? jak zwał tak zwał...
Chodzi mi o to, że w osttatnim czasie miałam:
prześwietlenie płuc - 2 lutego,
mammografię - 28 lutego,
rezonans magnetyczny - 2 marca...
a dziś mam mieć powtórne badanie mammograficzne - bez uzasadnienia dlaczego mam go ponownie wykonać?
a jutro mam usg piersi...
czy można w tak krótkim czasie tak często się naświetlać ??
czy ze względu na to mogę odmówić powtórnej mammografii??
bardzo proszę o pomoc
Beata |
BeataM
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-03-07, 23:10 Temat: Torbiel piersi - powtórna mammografia |
Dziękuję za odpowiedzi.
gaba, ta pacjentka to ja... :( szczerze powiem, że broniłam się przedt ą mammografią jak mogłam, pytałam po co?? skoro robione jest usg i wszystko gra?? ale pani doktor stwierdziła, że jestem w takim wieku kiedy można już wykonać pierwszą mammografię... no i poszłam. A tu telefon, że badanie trzeba powtórzyć. Bez żadnego słowa wyjśnienia, sucho bez emocji... Jestem mocno przestraszona i zła... Mam poczucie, że na siłę szukają u mnie raka! Piersi strasznie mnie bolą, może przesadzam ale to badanie jest barbarzyństwem dla piesi kobiet!
Boję się w marcu zeszłego roku zmarła moja Mama, miała raka płuc (guz pierwotny), także nie sądzę, żebym była w grupie ryzyka i koniecznie musiała mieć tą nieszczęsną mammografię. Z drugiej strony jednak tak mnie nakręcili negatywnie, że już prawie wierzę, że mam raka...
Czy to wszystko jest etyczne?? Jeszcze nie pozbierałam się po śmierci Mamy a już mam kolejną traumę.
Co począć?? Jak się ogarnąć, żeby nie myśleć o najgorszym??
W przypadku Mamy starałam się i wypierałam najgorsze ze świadomości kiedy Ją diagnozowano. I co?? I guzik mi z tego przyszło, bo było to ostatnie stadium raka
Znów czeka mnie kolejna nieprzespana noc, brak mi siły
ps. ja zdaję sobie sprawę, że są na forum kobiety zdiagnozowane, że TO są ich dramaty i że przesadzam ale ja również okrutnie się boje |
BeataM
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-03-07, 10:40 Temat: Torbiel piersi - powtórna mammografia |
Dziękuję za odpowiedź.
Bardzo się martwię czy przypadkiem nie jest to spowodowane tym, że chcą się upewnić, że z torbieli zrobił się nowotwór... |
BeataM
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-03-07, 10:28 Temat: Torbiel piersi - powtórna mammografia |
Witam ciepło.
Zwrcam się do Was z zapytaniem: z jakiego powodu wzywa się pacjentkę do powtórzenia badania mammograficznego, choć od ostatniego badania minął dopiero tydzień i nie ma jeszcze wyniku??
Pacjentka lat 37, od 6 lat pod kontrolą Poradni Chorób Piersi (z powodu torbieli).
Dotychczas robione dwa razy w roku usg.
Na badanie mammograficzne skierowana pierwszy raz przez lekarza endokrynologa.
Bardzo proszę o pomoc. |
|