Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak nosogardła |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 249
Wyświetleń: 107443
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-12-04, 14:01 Temat: Rak nosogardła |
Według mnie ten wynik (badanie cytologiczne) to za mało by wykluczyć, iż są tam żywe komórki nowotworowe.
Podejrzewam, że najkorzystniej byłoby obecnie wybrać pomiędzy dwoma rozwiązaniami:
1) pobraniem węzła w całości w celu przebadania go histopatologicznie (o ile jest dostępny chirurgicznie)
2) aktywną obserwacją (MRI za 2 miesiące).
Wynik, który otrzymałeś to za mało by podjąć terapię i zbyt wiele by na nim poprzestać. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-03-29, 14:49 Temat: Rak nosogardła |
Leśny napisał/a: | W piątek będę miał płytę z badania wtedy chciałbym odesłać ją do Gliwic ??? |
Zrobimy wszystko w kolejności tak jak trzeba .
Badanie fiberoskopowe - super. Dobrze by było by był z niego zachowany dokładny opis i zdjęcia.
Usunąć tego fiberoskopowo się nie da - ten typ nowotworu nie pozwala na takie leczenie (nie da ono wyniku w postaci wyleczenia, rak nosogardła jest zbyt agresywny i z pewnością coś by tam zostało). Jednak może pozwolić na pobranie wycinka - gdyby badanie histpat wyszło dodatnio byłby to wbrew pozorom wymarzony wynik.
Jeśli ujemnie - będzie ciężej, bo trzeba będzie drążyć sprawę dalej polegając na badaniach obrazowych (kolejne TK, najchętniej MRI).
Tak czy inaczej damy radę. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-03-29, 13:19 Temat: Rak nosogardła |
Nie jest tak źle jak mi się wydawało (obawiałam się również o węzły).
Najprawdopodobniej wznowa miejscowa.
Może to dalej leczyć CO-I (RTH stereotaktyczna), ale możemy to zrobić równie dobrze w Gliwicach (tam gdzie leczył się Gazda, Gliwice mają CyberKnife - wyleczyli go).
Możemy skontaktować Twojego Prof prowadzącego z Prof. Składowskim z Gliwic - znają się oczywiście, obaj to specjaliści najwyższej klasy, Prof. Składowski jest radioterapeutą i ma doskonały sprzęt.
Do rozważenia. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-03-22, 13:44 Temat: Rak nosogardła |
Ewentualne opcje dalszego postępowania mogą być bardzo różne (w tym np. CyberKnife, torakotomia, limfadenektomia, inne).
Nie da się tego jednak obecnie precyzyjnie ani określić ani zaproponować bez dokładnego opisu PET-CT (opisu dokonanego przez radiologa).
Wznowa miejscowa (nosogardło) czy nawet pojedynczy przerzut do płuca mogą nadal umożliwiać leczenie radykalne.
Pytanie czy nie będzie więcej zmian, np. w węzłach chłonnych (te mogą być także leczone radykalnie o ile nie są zbyt rozległe).
Leśny napisał/a: | dok prowadzący oglądał badanie |
Mój ulubiony Pan Profesor (doskonały chemioterapeuta, w szczególności nowotworów głowy i szyi - nauczył mnie niejednego, pomógł też wcześniej na tym forum) nie jest radiologiem. Spojrzał, rzucił hasło, jednak musimy mieć w ręku pełny opis.
Czekamy.
pozdrawiam ciepło. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2016-05-31, 21:28 Temat: Rak nosogardła |
Prof. Kawecki firmuje swoim nazwiskiem wytyczne w postępowaniu diagnostyczno-terapeutycznym w nowotworach złośliwych głowy i szyi. Mówiąc wprost - szkoli polskich onkologów jak leczyć ten typ raka.
Jest w swoim fachu mistrzem.
[ Dodano: 2016-05-31, 22:28 ]
Leśny napisał/a: | Dziękuję Wam wszystkim za wiedzę !!! | |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2016-05-31, 13:46 Temat: Rak nosogardła |
Gazda napisał/a: | tym bardziej, że Twoim lekarzem prowadzącym jest prof. Kawecki :-) |
Doskonale !! |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2016-05-31, 09:33 Temat: Rak nosogardła |
Leśny napisał/a: | wiem że w Warszawie nie ma IMRT ?? podobno bardziej skuteczniejsza ??? |
W razie niewielkiej wznowy miejscowej w miejscu wcześniej napromienianym - owszem.
Na tę chwilę standardem leczenia powinna być radiochemioterapia. I to jak najszybciej, bo dalszy postęp choroby może uniemożliwić leczenia radykalne. A czasu stracono już naprawdę wiele.
CO-I w Warszawie to na tę chwilę właściwy adres. |
|