1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak dziąsła dolnego |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 33244
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-11, 14:04 Temat: Rak dziąsła dolnego |
tekla napisał/a: | Tata chciał pracować, pracuje fizycznie na budowie, lekarka dzisiaj powiedziała, że nie może, bo może mu coś pęknąć podczas wysiłku. Czy to możliwe? |
Może. Nowotwór szerząc się przez ciągłość nacieka ważne struktury, w tym może naciekać mięśnie i ściany naczyń krwionośnych. To czyni je słabszymi. Ciężki wysiłek fizyczny powoduje "napinanie się" w/w struktur. Może dojść do naderwania mięśnia, może dojść do krwotoku.
Proponuję nie tłumaczyć tacie tego tak obrazowo, jednak podkreślić, że chore miejsca ma osłabione i nie wolno narażać ich na dodatkową "pracę".
tekla napisał/a: | Lekarka powiedziała, żeby zadzwonić do szpitala w Tarnowie w sprawie ewentualnej radioterapii. |
Konsultacja u radioterapeuty jest bardzo wskazana. Napromienianie paliatywne mogłoby zmniejszyć dolegliwości oraz ryzyko ewentualnych zdarzeń wyżej opisanych.
Taka konsultacja powinna się odbyć w ośrodku referencyjnym, tj. w Centrum Onkologii.
[ Dodano: 2011-09-11, 15:15 ]
tekla napisał/a: | Boję się tylko, czy te naświetlania nie dodadzą mu więcej bólu? Muszę poczytać o skutkach i dać rodzicom. |
Napromienianie paliatywne ma działanie przeciwbólowe i niewiele działań niepożądanych. Potencjalna korzyść znacznie przewyższa ryzyko skutków ubocznych.
tekla napisał/a: | Żałuję, że się nie zdecydowałam na zlot, mogłam tatę spróbować wyciągnąć. Jako nowa trochę się wstydziłam:) |
Nikt nie jest tu "nowy" Wszystkich nas łączą wspólne problemy i poruszane tematy, czas - kto i przez jaki okres jest na Forum zarejestrowany - jest sprawą nieistotną.
pozdrawiam ciepło. |
|
|