1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: radioterapa, II rzut chemioterapii przy NSCLC
DumSpiro-Spero

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7054

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-12, 14:23   Temat: radioterapa, II rzut chemioterapii przy NSCLC
W tej sytuacji najistotniejsze wydaje się ustalenie czy mamy rozsiew czy nie.
Rozsiew to dyskwalifikacja od leczenia radykalnego - nie powinno być więc żadnych wątpliwości.

Nie wyraziłabym zgody na radioterapię paliatywną dopóki nie ma pewności, że jest rozsiew i radioterapia radykalna jest niemożliwa.
Możemy spróbować to ocenić (być może w tym celu skonsultować całość wyników w CO-I) jednak konieczne jest dokładne przeczytanie całości dokumentacji medycznej (w szczególności pełnych opisów badań obrazowych).
Proponuję dokumentację zeskanować lub sfotografować. Pomożemy pozbawić ją danych osobowych i zamieścić w wątku.
  Temat: radioterapa, II rzut chemioterapii przy NSCLC
DumSpiro-Spero

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7054

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-02-11, 21:47   Temat: radioterapa, II rzut chemioterapii przy NSCLC
Witaj Anno.

AnnaMajj napisał/a:
usłyszałam diagnozę: rak niedrobnokomórkowy płuca prawego (najprawdopodobniej gruczołowego) w IV stopniu zaawansowania klinicznego.

Zadam teraz konkretne pytania i poproszę o bardzo dokładne odpowiedzi. To ważne.
  1. Na podstawie jakiego badania stwierdzono raka niedrobnokomórkowego (najprawdopodobniej gruczolakoraka) - czy było to badanie cytologiczne, czy histopatologiczne? W razie potrzeby zajrzyj proszę do dokumentacji by to ustalić.
    O ile to możliwe, byłabym bardzo wdzięczna za dokładne przytoczenie wyniku badania mikroskopowego (tego, które zostało wykonane i na podstawie którego postawiono diagnozę).
  2. Czy - o ile diagnozę postawiono na podstawie badania histopatologicznego - badano preparat pod kątem mutacji i amplifikacji genu EGFR? Jeśli nic Ci o tym nie wiadomo to potwierdź proszę, że nie wiesz.
  3. Na jakiej podstawie chorobę zakwalifikowano do IV st. zaawansowania (co oznacza obecność przerzutu/ów w narządach odległych)? Przytoczone przez Ciebie wyniki badań obrazowych nie dają odpowiedzi na to pytanie.
  4. Czy chorowałaś wcześniej na gruźlicę?
  5. Czy jesteś/byłaś palaczką tytoniu (przez ile lat)? - to istotne pytanie.

W/w pytania zadałam pod kątem rozważenia możliwości wdrożenia leczenia celowanego (jeśli jest to gruczolakorak i obecna jest mutacja w genie EGFR - leczenie takie byłoby skuteczniejsze od chemioterapii).

AnnaMajj napisał/a:
Lekarz zaordynował mi teraz radioterapie paliatywną. Było by to 5 zabiegów przez 5 kolejnych dni.
Mam wątpliwości co do celowości zastosowania tej radioterapii w sytuacji kiedy jestem w dobrej kondycji, nie mam duszności ani kaszlu.

Radioterapię paliatywną w guzach szczytu płuca stosuje się również (lub raczej przede wszystkim) przeciwbólowo. Jak obecnie jest z bólem - czy go odczuwasz, czy jest dolegliwy?

Na koniec jeszcze pytanie: rozumiem, że Twojego leczenia nie prowadzi Centrum Onkologii-Instytut w Warszawie?
Czy gdyby zaproponować Ci konkretną konsultację w Warszawie byłoby to jakimś problemem organizacyjnym (np. dojazd)?
pozdrawiam ciepło.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron