1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Mięśniaki macicy |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 62
Wyświetleń: 37795
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-30, 14:33 Temat: Mięśniaki macicy |
Cytat: | W miednicy małej macica znacznie powiększona z licznymi niejednorodnymi ogniskami litymi i lito-płynowymi. Oba jajniki powiększone,w większym stopniu lewy ,w którym widoczna jest przestrzeń płynowa o śr.21mm. Przy naczyniach biodrowych prawych węzły chłonne o śr.do 8mm,po stronie lewej o śr.12mm. |
Taki wynik to wskazanie do histerektomii, częściowej lub całkowitej (czy częściowej czy całkowitej - do opinii ginekologa-onkologa, lub bardzo doświadczonego ginekologa).
Wiosenna napisał/a: | CZY JAKIŚ LEKARZ zanalizuje wynik? |
Nie jestem lekarzem, jednak skonsultowałam ten opis TK z dwoma współpracującymi z naszą Fundacją lekarzami. Sama również nie mam wątpliwości co do celowości wykonania histerektomii w tym wypadku (do dyskusji: czy całkowitej czy częściowej, ze względu na Twój wiek).
Polecam konsultację u doświadczonego ginekologa.
kasiaw napisał/a: | Ja tego nie rozumiem Czyli, że standardowo podczas histeroskopii nie pobiera się materiału z mięśniaka do badania histopatologicznego. Taka jest reguła? |
Nie. Nie wolno bowiem naruszać torebki guza; jeśli sprawia wrażenie guza otoczonego torebką, nie naciekającego tkanek sąsiadujących powinno się go usunąć w całości (a nie częściowo!).
W całości rzadko można usunąć takiego guza z jamy macicy - zazwyczaj konieczna jest histerektomia.
W histeroskopii można pobrać wycinki - jednak jedynie ze zmienionej miejscowo błony śluzowej macicy. Jest to badanie właściwe głównie w wypadku podejrzenia raka endometrium (a nie leiomyosarcoma).
pozdrawiam ciepło. |
|
|