1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór a życie seksualne |
Gazda
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 23335
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2015-07-10, 16:05 Temat: Nowotwór a życie seksualne |
jjayjocker, reasumując - jeśli nie jesteś nosicielem wirusa HPV lub EBV (a pewnie jesteś), to wyjedź na bezludną wyspę, nie zabierając ze sobą ani psa, ani myszy, ani diabła tasmańskiego. Jeśli będziesz unikał słodkiej wody, i pił jedynie deszczówkę, to nie będzie groziło Ci zarażenie wirusem EBV. I w ten sposób unikniesz "zarażenia się" czynnikiem mogącym wywołać raka. Pewnie i tak, po latach, odejdziesz na łono Abrahama z powodu jakiegoś innego nowotworu, ale w drodze w zaświaty towarzyszyć Ci będzie poczucie dobrze spełnionego obowiązku - uniknąłeś zarażenia. |
Gazda
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2015-07-10, 15:58 Temat: Re: Nowotwór a życie seksualne |
majkelek, zmotywowałeś mnie, więc dogłębnie przeanalizowałem zadane pytanie
jjayjocker napisał/a: | Jeżeli jedno z partnerów ma raka (czegokolwiek), to czy współżycie (we wszystkich rodzajach) nie spowoduje jakiś konsekwencji zdrowotnych u zdrowego partnera. |
Otóż - mając partnera który jest nosicielem wirusa HPV, a sam jeszcze nie jesteś zarażony, to pojawia się - bardzo niewielkie, ale mierzalne ryzyko, iż po latach zapadniesz na nowotwór jamy ustnej, prącia lub odbytu. Ponadto w przypadku zakażenia odmianami wirusa HPV, które nie są wybitnie onkogenne, to po stosunku oralnym mogą pojawić się u Ciebie kłykciny kończyste w ustach, po analnym w odbycie, a po waginalnym na prąciu. Kłykciny rozwijają się od 3 tygodni do 8 miesięcy po stosunku z osobą, u której występują kłykciny narządów płciowych. Mam nadzieję, iż rozproszyłem Twoje obawy... |
Gazda
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2015-07-10, 09:34 Temat: Nowotwór a życie seksualne |
Już spieszę. Zarazić się możesz jedynie rakiem pyska lub guzem wenerycznym CTVT. Ale w pierwszym przypadku musiałbyś być diabłem tasmańskim, w drugim zaś - psem. Aaa... jeszcze możesz złapać MMTV - mysi wirus raka piersi. Poza tym musisz uważać na ludzi zakażonych wirusami EBV i HPV (czyli jakieś 80% społeczeństwa), bo mogą one wywoływać kilka rodzajów nowotworów (co prawda u promila zakażonych, ale warto uważać). |
|
|