Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Gazda
Odpowiedzi: 228
Wyświetleń: 140662
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-04-05, 18:41 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
uff... |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-10-07, 16:43 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Teściowa przyjedzie? To z całą pewnością będziesz mogła liczyć na dobre rady, i dowiesz się co robisz źle...
Zoi, może jednak założymy wątek komentarzy? Bo Ci się bałagan w wątku zrobi (już robi), i nie będzie wiadomo co, gdzie, i jak, a najbardziej jak doradzić... |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-09-13, 22:04 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Może czas chwilę odpocząć? |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-02-07, 07:08 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Przyznam szczerze, że nie pamiętam u nas przypadku leczenia tlenem martwicy tkanek. Trudno gojące się rany - owszem. Będziesz pierwsza :-)
A z innej strony... czytałem o bogatych niewiastach, wydających fortuny na odmładzające terapie w namiotach tlenowych, a tu dają za darmo... |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-11-14, 00:07 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
A po kiego osłonowo antybiotyk? Złapiesz cholerę, na którą ten antybiotyk nie działa... I proponuję w przypadku infekcji, NAJPIERW zrobić posiew i antybiotykogram, a później łykać to świństwo.
No chyba, że to po usunięciu zębów antybiotyk. Ale pewnie bierzesz taki na beztlenowce... |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-11-03, 12:48 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Podwyższenie ilości białych krwinek następuje na skutek infekcji, więc to też trzeba brać pod uwagę... |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-11-02, 22:15 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Ja cały czas czuję się doskonale
A jeśli chodzi o płytki - to według mnie ich poziom ma się nijak do nowotworu. Moim zdaniem do wahania ich poziomu dochodzi po obciążającym szpik leczeniu. A jaki poziom białych masz? Znam osoby którym po kilku latach wyniki do normy nie doszły... Miałaś w czasie leczenia podawane środki pobudzające szpik kostny? |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-11-02, 19:43 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Ja też mam wahania płytek, i białych krwinek. Uszkodzenie szpiku kostnego podczas chemii... Brałaś cisplatynkę? Podczas ostatniej, czwartej serii miałem leukopenię, dostawałem neupogen, po którym wszystko wróciło do normy, ale gdzieś koło marca zaczęło spadać, aż zatrzymało się na 2,6k białych i około 130 płytek... |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-10-29, 23:55 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
spryciula |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-10-27, 14:37 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Przed naświetlaniami musiałem usunąć 6 zębów z dolnej szczęki - 8,7,6 z każdej strony. Usunął to mój wspaniały stomatolog podczas dwóch wizyt w znieczuleniu miejscowym. Wyczyścił również zębodoły, pozszywał i nałożył rozpuszczalny opatrunek. Dało się wytrzymać, a jak wspomniałem, że po wszystkim będę chciał zrobić porządek z "górą", to powiedział, że to już pikuś, bo góra boli dwa razy mniej niż dół
Nie wiem, czy dokładnie o takie wsparcie chodziło, ale dasz radę |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-06-30, 06:17 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Tak po prawdzie uważam, że zwykły stomatolog nie chce leczyć uzębienia pacjentów onkologicznych, bo się boi. Boi się, że coś "ruszy", że mu pacjent zejdzie na fotelu. Jakieś takie zabobony, i chęć zrzucenia na kogoś innego odpowiedzialności. Kiedy chodziłem z tym skierowaniem i szukałem stomatologa, to odsyłano mnie do "specjalisty", na "chirurgię szczękową", "w szpitalu powinni panu to zrobić". Na Boga, chodziło u usunięcie sześciu zębów, nie o przeszczep serca... Wystarczyłby po prostu fachowiec, który zna się na swojej robocie... |
Gazda
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-06-28, 23:17 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Ja myślę, że stomatologów - onkologów jest niewielu. Wszak lepiej zarabia się na prywatnej praktyce i wstawianiu koronek. Prędzej laryngolog powie - proszę zrobić z tym to a z tym porządek... Ja dostałem z Garncarskiej skierowanie do stomatologa, w celu usunięcia 6 zębów dolnej szczęki - zęby leczone, z plombami "starej daty", było zagrożenie martwicą okostnej czy czegośtam, poza tym lepsze miało być pole naświetlań. No i po drugiej chemii zacząłem szukać stomatologa, który mi usunie te zęby... 8,7,6 z każdej strony dolnej szczęki. Najbardziej uznane prywatne gabinety w Nowym Sączu odmówiły, bo jestem "pacjentem onkologicznym", i zasłaniali się "onkologiem-stomatologiem". Wreszcie poszedłem do dentysty w Krynicy. Blisko mnie. Gabinet doskonale wyposażony, stomatolog nie wyglądał na lekarza. Podczas dwóch wizyt fachowo dokonano mi ekstrakcji łącznie 6 zębów. Nie jestem teoretykiem, nie znam się, ale uważam, że stomatolog-onkolog to zwierzę mityczne. A mój stomatolog z Krynicy nie wziął grosza ode mnie, mimo że wciskałem... I nie łudzę się... z NFZ też refundacji nie dostał. Ot - człowiek po prostu... |
|