1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak szyjki macicy
Izabela

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 6814

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2010-03-08, 10:36   Temat: Rak szyjki macicy
Ala, dziękuję za zainteresowanie, moja mama jest pod kontrolą onkologa w/g zaleceń; teraz wizyta będzie w sierpniu u ginekologa -onkologa ,który mamę operował; badanie jakie sam wykonuje to cytologia i innych badań nie proponuje. Mama jest też pod opieką kardiologa, ale jemu nie mówiła o objawach jelitowych. Chyba trzeba przyspieszyć wizytę u ginekologa-onkologa. Przedtem spróbujemy jeszcze raz porozmawiać z lekarzem rodzinnym.
Izabela

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2010-03-07, 18:41   Temat: Rak szyjki macicy
Alaja, dziekuję Ci ślicznie tego nie wiedziałam, onkolog z Bydgoszczy nie wspomniał o tym markerze;
przeczytałam Twój wątek o mamie i chciałabym w nawiązaniu do powikłań -może tu też coś wiesz, pomożesz; po brachyterapii u mojej mamy coś się dzieje z układem trawiennym, coraz częściej ma niespodziewane, nagłe wypróżnienie, nie do opanowania - wodnisty stolec, niestrawiony pokarm; lekarz rodzinny i ginekolog nie podejmują diagnozowania i leczenia- nie wiem co robić?
Dziękuję za uwagę.
Izabela

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2010-01-19, 18:49   Temat: Rak szyjki macicy
Serdecznie pozdrawiam i proszę o radę.

Mama lat 77, dwa lata temu zdiagnozowana - carcinoma planoepitheliale keradodes G-1 colli uteri.
Utkanie raka obecne w materiale z wyskrobin. Wycinki CIII.
Najpierw zastosowano leczenie brachyterapii - dojamowa

W trakcie zrobiono badania RM - naciek w obrębie szyjki ma wym. 20x15x16mm.
Nie wykazano cech nacieku na otaczające struktury, okoliczne węzły chłonne nie powiększone, oba UKM i moczowody nie poszerzone.
Kości miednicy bez cech meta.
Badanie PET/CT - w trzonie macicy ognisko 11 mm SUW 2,5, w szyjce macicy ognisko 17mm SUW 4,8.
Powiększonych/pobudzonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
Poza tym prawidłowy obraz metabolizmu glukozy.
Wnioski: Czynny proces rozrostowy w macicy, bez przerzutów w ocenie PET.

W grudniu 2007r. przeszła operację - usunięcie radykalne narządu rodnego sposobem Wertheima.
Histopatologia: I- Carcinoma colli uteri - status post bth-thrapiam.
Struktura corporis Utemi normalis. Ovulae Nabothi colli Utemi. Corpora albicantia variorum.
Trzon macicy 4,5x2,5 cm z szyjką dług. 2,5 cm.
Część pochwowa szyjki macicy z całkowicie zniszczonym nabłonkiem, z rozproszonymi miejscowymi naciekami zapalnymi z komórek jednojądrzastych, bez martwicy.
Jajnik lewy 3x1x1 cm i prawy 2,5x,9x0,9 cm
II, III, IV,V - Węzły chłonne biodrowe prawe wspólne (2szt), pachwinowe prawe (6szt), biodrowe zewnętrzne prawe (4szt) , zasłonowe prawe (2szt) - wolne od przerzutów.
Do tej pory były robione co pół raku badania cytologiczne - kikuta szyjki macicy - wyniki dobre.
Ostatnia cytologia z grudnia 2009r. - AI BII CI 2b wg Bethesda 2001 - nie stwierdzono cech śródnabłonkowych neoplazji ani raka, inne zmiany - atrofia.
W/w Papanocolau : II

Pytania: Czy sama cytologia wystarczy przy kontrolowaniu tej choroby?
Czy to jest jednoznaczne, że jeżeli cytologia jest dobra to nie ma przerzutów, i nie trzeba innych badań?
Proszę mi pomóc to zrozumieć. Nad mienie że Mama jest chora na serce i bardzo się stresuje tą chorobą a mnie brak już argumentów w tłumaczeniu że wszystko jest dobrze.

Izabela

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron