Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór lewego płuca u mamy -proszę o porade |
Jolana
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 25543
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-03, 11:32 Temat: Nowotwór lewego płuca u mamy -proszę o porade |
Dzień dobry sigvald,
możesz oczywiście poprosić o kontrolne badanie dla Mamy. Po tomografii przypilnuj, żeby badania obrazowe były zlecane systematycznie. To ważne przy tzw. profilaktyce wtórnej. Wizyta u torakochirurga co trzy miesiące i badanie rtg na zmienię z TK kl.piersiowej ( czyli tk będzie co pół roku).
Natomiast wszystkie niepokojące dolegliwości spoza kl.piersiowej zgłaszane przez Mamę wymagać będą konsultacji u onkologa.
Pozdrawiam |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-11-22, 18:30 Temat: Nowotwór lewego płuca u mamy -proszę o porade |
Dzwonić po pogotowie - będzie przyjęta Mam na SOR poza kolejką. Mieć przy sobie dokumenty z leczenia onkologicznego.
[ Dodano: 2014-11-22, 18:32 ]
Na Izbie Przyjęć zrobią Mamie wszystkie konieczne badania w tym RTG płuc |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-11-22, 13:41 Temat: Nowotwór lewego płuca u mamy -proszę o porade |
Na przyszłość aby nie męczyć Mamy - wezwij lepiej lekarza do domu. Zastosujcie dietę lekkostrawną ale przede wszystkim proszę podawać Mamie wodę niegazowaną do 2 l/na dobę w około 6 porcjach.
Z badaniami raczej zaczekać do poniedziałku.
Jeśli objawy będą się nasilać to szpital.
Morfologię z rozmazem zawsze można zrobić prywatnie.
Na razie spokojnie trzeba czekać - jeszcze za wcześnie na efekty antybiotyku. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-11-22, 11:15 Temat: Nowotwór lewego płuca u mamy -proszę o porade |
Oczywiście jak najszybciej do lekarza. Tak, lek obniżający gorączkę można podać. Sama zwyżka ciepłoty ciała jest powodem do pilnego kontaktu z lekarzem ze względu na leczenie onkologiczne. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-11-03, 20:47 Temat: Nowotwór lewego płuca u mamy -proszę o porade |
sigvald napisał/a: | A czy jest szansa ,że wyniki wróca do normy w ciągu tygodnia?
|
Tak. Miałam podobną sytuację. I o tydzień był przesunięty termin chemioterapii . |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-09-26, 20:07 Temat: Nowotwór lewego płuca u mamy -proszę o porade |
sigvald napisał/a: | A?Najbardziej interesuje mnie jak to wygląda czasowo.ile dni jest wlew(nie cierpie tego słowa) ile dni przerwy,ile trwa jeden cykl? |
Witam serdecznie,
napiszę na temat swojego leczenia - otóż otrzymałam uzupełniającą chemioterapie pooperacyjną ( schemat schemat PN). W moim przypadku była to cisplatyna i navelbinę.
Dawkę lekarz dobiera przede wszystkim na podstawie wagi czyli masy ciała. Miałam 4 cykle w odstępach co 21 dni. Z tym , że 7 dnia miałam " dolewkę" navelbiny. U mnie to wyglądało w ten sposób w poniedziałek ( cisplatyna plus novelbina) a w nastepny poniedziałek dolewka z navelbiny.
Najdłużej trwają początki cyklu Każdego pierwszego dnia cyklu znikałam z domu praktycznie na cały dzień.. Kroplówka wchłania się dosyć wolno.... Ale tak musi być.
Przed samą chemioterapią podają lek p/wymiotny który trzeba też przyjmować w pierwszych dniach po wlewie. Każdy inaczej reaguje na chemię. Poznałam tam ludzi którzy nie mieli żadnych przykrych objawów w trakcie i o po.... jak również i takich którzy bardzo źle znosili chemioterapię. Ale nie należy się z góry uprzedzać. Reakcje są różne i to sa sprawy indywidualne. |
|