Autor |
Wiadomość |
Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Jolana
Odpowiedzi: 168
Wyświetleń: 47167
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-04-24, 07:42 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Moniko - już wiecie jak to działa? Ano właśnie...
Taki rodzaj uzależnienia. Stosowane powyżej pięciu dni - mogą być przyczyną rhinitis medicamentosa (polekowego nieżytu nosa).
Krople do nosa niczym narkotyk |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-04-24, 07:16 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Na Forum ciężko napisać coś konkretnego w tej sprawie. Tutaj z pomocą może przyjść laryngolog. Może koniecznym okazać się rtg zatok, wymaz z nosa, badanie Ige i testy alergiczne z krwi. Przyczyn może być wiele. Objawowe, doraźne leczenie nie skutkuje trwałym efektem... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-01, 10:24 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Witaj Moniko,
już od dłuższego czasu myślałam o Was.
Cytat: | czy w to co opisuje radiolog to może być coś po operacji ( płyn i powiększone węzły chłonne) |
Taki obraz bardziej przemawia za progresją schorzenia. Obecność wysięku nowotworowego w jamie opłucnej jest przeszkodą w zastosowaniu radioterapii.
Rzeczywiście - wynik nie najlepszy...., ale nie zniechęcajcie się.
Zaczekajmy na ocenę i dalsze zalecenia lekarza prowadzącego.
Pozdrawiam serdecznie! |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-27, 16:51 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
O radioterapii wiedziałam ale myślałam że ewentualnie połączą z chemioterapią. lekarze wiedzą na co się decydują. Musimy im zaufać. Na pewno jest to najlepsza opcja z możliwych dla Twojego Taty. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-27, 15:28 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Ważne, że węzły zostały usunięte i skontrolowane. I tego się trzymajmy.
Resztą się zajmie chemioterapia. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-27, 14:44 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Monika - ten podejrzany węzeł został usunięty - nie ma go. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-27, 09:15 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
MonikaMioduszewska napisał/a: | Tato w domu - nowa klasyfikacja T4 N1M0 - trochę mnie zdziwiła bo jak T4 wiem dlaczego to N1 nie bardzo ( w wyciętych węzłach chłonnych. (...) |
Witaj Moniko,
Nie ma to w tej chwili większego znaczenia. Jest stopień III B ( o ile się nie mylę), który jest wskazaniem do dalszego leczenia.
Pozdrawiam serdecznie. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-15, 07:47 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Dlaczego - ? proszę napisz coś więcej.... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-13, 21:19 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Moniko,
bardzo się cieszę, że operacja przebiegła bez powikłań. Siedzi? To ma się nieźle...
Z każdym dniem powinno być coraz lepiej.
Pozdrawiam serdecznie! |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-13, 09:56 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
marzena66 napisał/a: |
Powodzenia w operacji, żeby wszystko się powiodło, pozdrawiam |
Moniko - jesteśmy z Tobą... ...
Pozdrawiam |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-12, 22:39 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Moniko, standardem jest podawanie leku nasennego wieczorem zwykle ok. godziny 22. Lek ma wycisz emocje, lęki i spowodować tzw. ciągły sen. Rano człowiek się budzi wyspany, wypoczęty i zaczyna się przygotować do operacji. Po porannym prysznicu jest golenie pola operacyjnego, przygotowanie koszulki do operacji itd... Jeszcze rano lekarz może zalecić wykonanie badania.
Trzeba być na czczo do operacji ( bez picia i jedzenia). Na 30 min. przed operacją chory otrzymuje troszkę silniejszy lek uspokajający w zastrzyku domięśniowym. Jest lekki zawrót głowy-
Oczywiście, jeśli chory przejawia duży niepokój - to jak najbardziej lekarz chętnie zaleca coś na uspokojenie... Mogło tak być w przypadku Twojego Taty.
Pozdrawiam i trzymam kciuki... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-01-09, 20:56 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Jakie Tata ma samopoczucie przed operacją? |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-12, 11:28 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Wydaje mi się, że nie trzeba. Nawet jestem tego pewna. Zastosowano leczenie na wyhodowane bakterie. I powinno być dobrze. Wiem, czasami robi się ponowne posiewy po leczeniu - na wyraźnie wskazanie lekarza. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-08, 23:44 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Jasne, że tak. Jest cała gama antybiotyków do wyboru. No i cały cały czas jestem pod wrażeniem Twojego Taty. Fantastycznie. Dzielnie sobie radzi. I w ogóle dobrze wygląda... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-08, 23:10 Temat: Niedrobnokomórkowy płaskonabłonkowy rak płuca prawego |
Cytat: | Tatko codziennie dosiada swojego rumaka i bije swoje kolejne rekordy. Dziś pedałował 1,5 h |
Nie wierzę
SUPER!.
Moniko! Jestem pod wrażeniem....
Tak. Ogólnie morfologia poszła troszkę w górę.
Cytat: |
Czy antybiotyk może obniżyć wyniki krwi ( głównie chodzi o hemoglobinę). |
Generalnie antybiotyki nie mają silnych właściwości toksycznych. Dużo zależy od rodzaju antybiotyku, dawki i czasu zażywania. Może lekarz przed wypisaniem konkretnego antybiotyku rozważy wszelkie za i przeciw.
Zwykle na ulotce leku są wypisane potencjalne uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Dla przykładu niekorzystne działanie antybiotyku będzie określone jako :
ototoksycznie ( negatywny wpływ na słuch)
nefrotoskucznie ( negatywny wpływ na nerki)
neurotoksycznie ( negatywny wpływ na układ nerwowy)
toksycznie na szpik kostny ( toksyczny wpływ na szpik)
hepatotoksycznie (negatywny wpływ na wątrobę)
itd....
Dlatego ważny jest dobór odpowiedniego antybiotyku - pod względem skutecznego zadziałania i jak najmniej działającego toksycznie. |
|