Autor |
Wiadomość |
Temat: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
Jolana
Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 11293
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-04-06, 20:20 Temat: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
Hati napisał/a: | w 23.04 tata ma pierwszą po operacji wizytę kontrolną u torakochirurga stąd moje pytanie jak taka wizyta wygląda czy robią RTG i jakieś inne badania obrazowe? |
Trzeba mieć ze sobą komplet badań i wypis ze szpitala z epikryzą. Lekarz przeprowadzi rozmowę na temat zdrowia ogólnego i obecnego, osłucha płuca i wyznaczy badania i termin następnej wizyty. ...
Hati napisał/a: |
Czy może wcześniej wykonać ten tomograf i jechać do torakochirurga z wynikami?
W jakim odstępie czasu można wykonywać badanie tomografem? |
Można a nawet byłoby dobrze - żeby pacjent przy pierwszej wizycie miał aktualne wyniki badań.
W jakim odstępie czasu można wykonywać badanie tomografem? |
To nie są badania obojętne dla zdrowia. O badaniu decyduje lekarz. Po przeanalizowaniu wskazań odnoszących sie do konkretnego chorego. Najczęściej TK kl. piersiowej jest zlecana co pół roku a w międzyczasie rtg.kl. piersiowej.
uskarża się czasami na piekący ból w okolicy operowanej i większą potliwość tej części ciała (może ktoś ma pomysł jak temu zaradzić |
To trzeba przekazać lekarzowi. Oceni wzrokowo i palpacyjnie tę okolicę... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-17, 07:36 Temat: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
A gdyby jednak okazało się, że nie można podać chemii to jakie są rokowania przy T2N1M0 (IIB)? |
Po leczeniu operacyjnym w domyśle radykalnym, chemioterapia ma na celu zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby.
Jednak, kiedy szkody wywołane leczeniem onkologicznym przewyższają korzyści - wtedy dalsze postępowanie oparte jest na badaniach kontrolnych w/g ustalonego schematu. Pacjent powinien wiedzieć - jak rozpoznawać objawy niepokojące, a w razie stwierdzenia takich objawów powinien zgłosić się do swojego lekarza. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-14, 07:22 Temat: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
I ja jestem zaskoczona. Kiedy zgłosiłam się na chemioterapię miałam zbliżony poziom niedokrwistości do poziomu Twojego Taty. Pani doktor przed podaniem chemii skontrolowała mi morfologię - była taka sama jak poprzednio. Zażartowała - widocznie taka moja uroda ...I zleciła mi tę chemię... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-13, 21:35 Temat: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
Hati napisał/a: | a co z ewentualną chemioterapią w takim przypadku? |
Na to pytanie odpowie Ci dokładnie onkolog. Chemioterapia już sama w sobie jest przyczyną niedokrwistości.
Silne leki p/nowotworowe ( cytostatyki) działają na komórki szpiku kostnego.Jej poziom nasilenia zależy od dawki leku i intensywności terapii. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-13, 08:13 Temat: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
Dobrze, że poprawiłaś - nie zauważyłam. Oczywiście diametralnie zmienia to klasyfikację na postać łagodną niedokrwistości- czyli pierwszy stopień.
Przyzwyczajenie - druga natura człowieka. Jeszcze raz dziękuję, że to wychwyciłaś. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-12, 22:53 Temat: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
Przy stężeniu Hb (g/dl) < 6,5 stopień nasilenia niedokrwistości określany jest jako IV stopień ( najwyższy ) niedokrwistości a więc nawet zagrażający życiu. Dlatego pomocy należy szukać w trybie pilnym u hematologa. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-03-12, 21:23 Temat: Re: Anemia / płaskonabłonkowy rak płuc |
Hati napisał/a: | . Proszę o pomoc może ktoś z was miał podobny "problem" i doradzi mi co robić dalej, jak walczyć o ukochaną osobę. |
Po badaniach endoskopowych jest badanie w kierunku choroby pasożytniczej przewodu pokarmowego. |
|