1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz trzonu trzustki. Podejrzenie zmian wtórnych w wątrobie. |
Jolana
Odpowiedzi: 95
Wyświetleń: 54430
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-10, 07:26 Temat: Guz trzonu trzustki. Podejrzenie zmian wtórnych w wątrobie. |
Tomek0 napisał/a: | Tata zmarł dziś kilka minut po 02:00 w nocy.
Umarł w moich ramionach słuchając jak opowiadałem mamie naszą ostatnią wspólną wyprawę po górach. |
Byłeś dzielny i obecny przy Tatusiu do Jego ostatniego oddechu...
Tomku, bardzo mi przykro... Przesyłam wyrazy głębokiego współczucia...
Niech Tatuś spoczywa w pokoju wiecznym... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-13, 08:11 Temat: Guz trzonu trzustki. Podejrzenie zmian wtórnych w wątrobie. |
W lżejszych przypadkach pomagają leki moczopędne, tak jak pomogły Mamusi civic Działanie większości leków moczopędnych polega na wzroście wydalania jonów sodu, co skutkuje zwiększonym wydalaniem wody z organizmu. A z kolei zwiększenie wydalania wody z moczem obniża objętość płynów ustrojowych...
W przypadku umiarkowanego i większego wodobrzusza stosuje się drenaż płynu otrzewnowego dla usunięcia lub złagodzenia dolegliwości w obrębie jamy brzusznej ( rozpieranie, ból, ucisk na przeponę, duszność itp....) zwykle są to zabiegi paliatywne. W przypadku dużej ilości płynu pacjent wymaga procedury szpitalnej... tak jak opisała ewik.
Niektórzy pacjenci, którzy "wytwarzają" duże ilości płynu, mają założony cewnik na stałe, tak zwany - port, za pomocą którego w sposób ciągły opróżnia się jamę otrzewnową z nagromadzonego płynu.
I jak każdy zabieg - tak i paracenteza ( czyli upust płynu) niesie ze sobą potencjalne powikłania. Jednak generalnie uznawany jest za bezpieczny.. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-12, 18:21 Temat: Guz trzonu trzustki. Podejrzenie zmian wtórnych w wątrobie. |
Abdominal paracentezy - pod tym hasłem znajdziesz opis zabiegu i rysunki. |
|
|