Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi luminalny B HER2 + |
JurasAkrobata
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 5737
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-07-04, 09:02 Temat: Rak piersi luminalny B HER2 + |
Nie, mama nie leczy się w Lublinie. Mama twierdzi, że chirurg poinformował ją tylko o usunięciu zajętych węzłów chłonnych, miało to miejsce już po operacji. A co do zorientowania, nikt nie wytłumaczył jej o co chodzi w tym wszystkim na spokojnie, jedyne co usłyszała od lekarza prowadzącego to to, że wszystko idzie ku dobremu |
JurasAkrobata
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-07-03, 20:58 Temat: Rak piersi luminalny B HER2 + |
więc dlaczego na materiale HIST-PAT są węzły chłonne pachowe, węzeł wartowniczy i węzły sąsiadujące? |
JurasAkrobata
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-07-02, 13:32 Temat: Rak piersi luminalny B HER2 + |
Przed zabiegiem usunięcia guza wykonana była limfografia, która wykazała przerzuty do węzłów pachowych, dlatego usunięto wartownik z węzłami sąsiadującymi; co do badań, regularnie jest wykonywane usg jamy brzusznej, echo serca (ze względu na podawanie hercyptyny) a także rtg płuc
[ Dodano: 2016-07-02, 14:42 ]
*wykonane były tomografia płuc, usg jamy brzusznej i echo serca |
JurasAkrobata
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-06-30, 17:13 Temat: Rak piersi luminalny B HER2 + |
Przerzuty raka w węzłach chłonnych (III/IV)... konkretnie chciałbym wiedzieć czy jest to już forma zaawansowana, czy nie.... lekarz nic o tym dokładnie nie mówi, ale wiem, że odczyn dodatni na HER-2 nie jest dobry, poza tym czy ekspresja antygenu proliferacyjnego Ki67 w 25% komórek jest dobrym zwiastunem... |
JurasAkrobata
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-06-28, 16:30 Temat: Rak piersi luminalny B HER2 + |
Piszę do was z prośbą o interpretację wyniku histopatologicznego guza i węzłów - wartowniczego i sąsiadujących, usuniętych podczas operacji usunięcia guza. Jest to wynik mojej mamy, ja sam mimo, że jestem studentem medycyny (dopiero I rok), nie jestem w stanie jeszcze przełożyć jej wszystkiego na prosty język, a lekarze zarzucają ją tylko terminologią medyczną. Dodam, że aktualnie jest ona po pierwszej serii agresywnej chemii (Endoxan + Antracykliny i pewnie coś na HER-2), generalnie lekarz przewidział dla niej 15 serii chemii - 4 agresywne, reszta łagodniejsza.
|
|