1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czy karmić na siłę? |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 21238
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2015-12-17, 12:38 Temat: Czy karmić na siłę? |
Bardzo mi przykro |
JustynaS1975
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2015-11-25, 20:29 Temat: Czy karmić na siłę? |
Weronika74 napisał/a: | Robią się czerwone plamki na nogach. |
Zapewne wybroczyny, ich przyczyną jest niski poziom płytek krwi. Weronika74 napisał/a: | Płytki 24 G/L |
Weronika74 napisał/a: | Białe krwinki były w granicach normy (6 tys). |
Czyli szpik pracuje Zapewne 'nie pracuje' lub pracuje b. słabo linia czerwonokrwinkowa i 'produkująca płytki krwi'. I jest to zapewne skutek uboczny po chemioterapii.
Weronika74 napisał/a: | Lekarzy bardzo niepokoi niski poziom erytrocytów i płytek. |
Jest niestety to niepokojące. Kiedy była podana ostatnia chemia?
Jeśli rzeczywiście nie będą te poziomy się podnosić, to wymagać będzie to przetoczeń. |
JustynaS1975
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2015-11-25, 20:03 Temat: Czy karmić na siłę? |
Weronika74 napisał/a: | Jak długo można żyć z takim niepracuącym szpikiem? |
Na tak postawione pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi.
Weronika74, ponieważ nie wiem jaka sytuacja Twojego Taty. Z postów missy i Madzia70 wnioskuję, że jest leczenie paliatywne?
Szpik kostny produkuje szpik, czyli m.in. białe krwinki, czerwone krwinki i płytki krwi.
Gdy poziom czerwonych krwinek i płytek krwi jest odpowiednio niski, wtedy przetacza się odpowiednio 'krew' i płytki krwi. Kontroluje się krew i w razie konieczności przetacza.
Nie wspominasz o białych krwinkach. Rozumiem, że ich poziom nie jest 'niepokojąco' niski?
W przypadku leczenia paliatywnego tak jak pisała missy i podkreślała Madzia70
missy napisał/a: | Granicą jest zapewne ten moment w zaawansowanej fazie choroby, gdy uciążliwość wynikająca z przeprowadzenia samej procedury przewyższa choć trochę ewentualne korzyści dla pacjenta. |
|
JustynaS1975
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2015-11-23, 17:58 Temat: Czy karmić na siłę? |
Weronika74 napisał/a: | Jak długo (ile razy) można przetaczać krew? |
Nie ma takiej granicy.
Weronika74 napisał/a: | Czy organizm może zacząć reagować źle na przetoczenia? |
TAK.
Wymaga to wyjaśnienia:
- np.: w przypadku niezgodności grupy podawanej krwi a grupą krwi biorcy - dość rzadko się zdarza - obecnie ryzyko minimalne <mnie przed każdym przetoczeniem pobierano krew na tzw. 'krzyżówkę" i pytano o grupę krwi>,
- infekcje nabyte po przetoczeniu krwi - obecnie ryzyko minimalne
Mogą być takie skutki uboczne jak np. gorączka, pokrzywka, nudności - w przypadku zauważenia takich dolegliwości po przetoczeniu, konieczny jest kontakt z lekarze.
Weronika74 napisał/a: | Na początku choroby miał bardzo silną anemię i trzykrotne przetoczenie krwi. |
Tzn. jaki był poziom hemoglobiny.
Trzykrotne? Czy to były 3 razy po 1 jednostce ('worku')>
Weronika74 napisał/a: | Czy jest jakaś granica u pacjentów onkologicznych po przekroczeniu , której przestaje się podawać krew? |
Na pewno, gdy pacjent jest w fazie terminalnej choroby.
Off-top mnie: w czasie 3-letniego leczenia miałam przetoczonych ponad 50 jednostek KKcz. |
|
|