1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 13
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
JustynaS1975

Odpowiedzi: 103
Wyświetleń: 40057

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-23, 08:26   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Do swojego poprzedniego postu chciałam dopisać:
Miłość wszystko przetrzyma, miłość nigdy nie ustaje.
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-23, 07:32   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa, bardzo przykro mi ::rose::
Wielka miłość i odwagi pozwolić odejść ukochanej Mamie.
Mam łzy w oczach.
Odwiedzaj Nas, będę tu za Tobą tęskniła.
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-21, 21:47   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa napisał/a:
Boże daj mi siły.

Pomodlę się, aby Bóg dał Ci siły.
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-21, 15:29   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
akos6 napisał/a:
Ja moją Mamę pochowałam w swoich szpilkach...z racji inwalidztwa nie mogła w nich chodzić a zawsze o tym marzyła. przyszło mi to na myśl kiedy nadszedł odpowiedni moment....

Przepraszam, ale uśmiechnęłam się :) .

Moją 18-letnią koleżankę po chorobie pochowali w sukni ślubnej, w takiej jaką sobie wymarzyła. Tylko nie ta okazja ... :cry: I czasami trudno się uśmiechać.
Czasami to taki uśmiech ze smutnymi zadumanymi oczami. Jakie to wszystko dziwne.
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-21, 12:10   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa, niezmiernie mi przykro. Chyba dobrze, że mówisz do Mamy. Opowiadasz co i jak. Ale ogólnie to nie wiem co Ci radzić. Wiedz, że jesteśmy tu z Tobą cały czas. Ale niestety musisz sama decydować. Ale pisz pisz pisz.
Pozdrawiam :/pociesza:/
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-19, 12:59   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa napisał/a:
Wymaga tylko zabiegów pielęgnacyjnych i dogadzających jej. Jestesmy w domu.

Chabrowa, no cóż dogadzaj Jej. :tull:
Gdzieś czytałam, że na tak chorego dobrze wpływa, kojąco dobra muzyka. Nie wiem czy u was też by się to sprawdziło i czy to jest możliwe, czy nie będzie przeszkadzało.
Ja w izolatce leżałam i słuchałam muzyki. Ale może też być tak, że każdy dźwięk Twojej Mamie może przeszkadzać, może ją drażnić. To już Ty będziesz lepiej wiedziała co robić.

Poza tym jest mi bardzo przykro. Przykro się czyta to takiej bezsilności. Mam nadzieję, że Twoją Mamę nie boli i nie cierpi. A Ty bądź silna i odważna. Przytulam.

[następne komentarze]
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-16, 10:55   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa napisał/a:
w tych rocznikach to ja musze sie słuchac Ciebie....... :littlehs:
ale Justynka musi słuchac sie mnie :mrgreen:

Ja słucham tylko mamy i radia Zet ;)
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-12, 17:07   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa napisał/a:
bo tu nie ma co pisać - no bo co? :-(

Myślę, że dobre słowa potrafią 'zdziałać cuda', przynieść (choć malutkie) pocieszenie i wsparcie. Ale ja niestety nie potrafię znaleźć słów. :-(
Ale Ty pisz. Twoje posty są czytane.

[ Dodano: 2011-10-12, 18:08 ]
Poza tym poprzez pisanie 'wyrzucamy' z siebie różne emocje, wrażenia, przeżycia. Przynosi nam to ulgę. Ale to dobrze wiesz. :tull:
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-12, 16:55   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa, bardzo mi przykro, bardzo smutno to wszystko się czyta. Przykre, że Twoja Mama tak cierpi. :cry: Nie potrafię napisać Ci nic pocieszającego. :(
Trzymam Cię rękę. Pozdrawiam :/pociesza:/
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-10-07, 15:32   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa napisał/a:
zawsze grzecznie, delikatnie, bez darcia mordy, subtelnie, dyplomatycznie

Ja też taka jestem (niestety). Bo myślę, że czasami trzeba wydrzeć mordę. Ale niestety tak nie robię ... [nooo] (choć czasami mnie się do zdarza, ale bardzo rzadko). Ale ja jestem upierdliwa. Myślę, że bym drugi raz zadzwoniła do księdza, chyba, że macie możliwość do innego księdza zadzwonić.
Niestety jak widać nawet księża nie mają wewnętrznego treningu, aby pacjentowi ułatwić rozstanie. Myślę, że mało kto ma taki trening wewnętrzny. A nie każdemu wystarcza serca i rozumu, aby pomóc.
Nawet Ci księża co są w szpitalach nie zawsze są dobrze przygotowani. Przez ten czas co choruję w mim szpitalu było 3 księży. Jeden fajny, reszta mniej. :?ale??:

Ja namaszczenie chorych miałam raz. I właściwie sama się na to zdecydowałam. Namaszczenie chorych jest dla żywych, nie umarłych. Zrobiłam to przed pierwszą chemią po wznowie. To nie jest równoważne z poddaniem się, zamknięciem drogi do wyzdrowienia, ale przygotowaniem na ewentualność. Poza tym to ma służyć choremu nie tylko jako przygotowanie do śmierci. I myślę, że co najmniej jeszcze raz poproszę o namaszczenie chorych (np.przed przeszczepem, mam nadzieję, że do niego dojdzie).
ŚP. Kuba Szelc poprosił o namaszczenie 3 razy.

Chabrowa, w ogóle się nie obwiniaj. "Twojemu" księdzu zabrakło serca i rozumu.

[ Dodano: 2011-10-07, 16:38 ]
Czytam Myślennik H. Bortnowskiej, która była wolontariuszką w hospicjum dla nieuleczalnie chorych. Na pytanie: jaka postawa ułatwia choremu rozstanie powiedziała (cytuję):
„Trzeba człowiekowi dać odejść. Nie zatrzymywać. Nie rozpaczać. Nie obarczać żadnymi sprawami. Być i umierającego spowić na tę drogę w dobre uczucia, przede wszystkim we wdzięczność”
:tull:

[ Dodano: 2011-10-07, 16:40 ]
Chabrowa napisał/a:
i jaką musze być beznadziejną opiekunką, córką jeśli mama dziś do mnie powiedziała - oddaj mnie do hospicjum :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Nie jesteś beznadziejną opiekunką. Mama, jak to mama zawsze troszczy się o swojego dziecko.
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-09-30, 14:43   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa, mam nadzieję, że to znamię to tylko 'zmartwienie' i w nic więcej się nie przeobrazi. Trzymam kciuki. A do lekarz, pewnie że trzeba iść, niech obejrzy.
Ja też mam masę znamion.

:tull:
Pozdrawiam :)
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-09-29, 10:45   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa, przytulam
JustynaS1975

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-09-16, 11:45   Temat: Rak piersi - przerzuty do wątroby i kości
Chabrowa, co tam u Was? Jak się dziś miewacie?
Pozdrawiam

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron