1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wybór ośrodka do konsultacji i kwalifikacji do przeszczepu s |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7357
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-01-17, 17:31 Temat: Wybór ośrodka do konsultacji i kwalifikacji do przeszczepu s |
Jorg napisał/a: | Nie wiem czy jest tak poważnie czy po prostu chcą wykorzystać czas póki choroba jest pod kontrola i jak najbardziej zmniejszyć ryzyko przejścia choroby z przewlekłej w ostrą. |
Na poważnie chcą wykorzystać czas póki choroba jest pod kontrolą i żeby choroba nie przeszła z fazy przewlekłej w ostrą.
Życzę, aby odpowiedni dawca znalazł się jak najszybciej.
Jorg napisał/a: | Mimo wszystko podzielę się odczuciami po powrocie z Poznania. |
Czekamy. I trzymam kciuki. Konsultuj się z powodzeniem.
Pozdrawiam |
JustynaS1975
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-01-14, 19:38 Temat: Wybór ośrodka do konsultacji i kwalifikacji do przeszczepu s |
Konsultuj się z powodzeniem i mocno trzymam kciuki
Pozdrawiam serdecznie |
JustynaS1975
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-01-14, 07:33 Temat: Wybór ośrodka do konsultacji i kwalifikacji do przeszczepu s |
Jorg, nie wiem gdzie mieszkasz, ale skoro blisko Poznania, to może i blisko Bydgoszczy - to też jest dobry ośrodek.
Jorg napisał/a: | A no i słyszałem, że ponoć Katowice jako jedyni mają oddział (szpital domowy) przeznaczony do rekonwalescencji po przeszczepie. Coś na zasadzie hotelu.
We Wrocławiu i w Poznaniu takie opieki chyba nie ma. |
Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
Miałam przeszczep szpiku w W-wie i tam mieszkam, dlatego też tym się nie interesowałam .
Ja po 6 tygodniach w izolatkach (pobycie w szpitalu) jak najszybciej chciałabym być w domu.
Wg korytarzowej opinii Wrocław nie jest uznawany za najlepszy.
Natomiast z przeszczepami szpiku jest tak, że jest to leczenie radykalne i wynik b. nieprzewidywalny. Także trudno nie usłyszeć złych opinii o tym, czy o tamtych ośrodku.
I jak rzekła moja koleżanka, jak ma się udać, to i pod płotem się uda.
Jeszcze jedna uwaga: po przeszczepie są kontrole, na początku przynajmniej w ciągu pół roku po przeszczepie są dość często. Trzeba tam dojeżdżać. Jak i nie raz z powrotem ląduje się w szpitalu. I czasami coś się dzieje, że trzeba dość szybko do szpitala.
Nie obraź się jeśli napiszę coś oczywistego co wiesz. Ale z przeszczepami szpiku nie jest tak, jak mówią w mediach. Że po wyjściu ze szpitala i wszystko jest OK. Po wyjściu ze szpitala, a dopiero zaczyna się. A to jeszcze toczenia, a to cytomegalia, a to inne.
Jorg napisał/a: | jak Pani wspomniała |
Nie Pani, Justyna.
Pozdrawiam |
JustynaS1975
|
Dział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie Wysłany: 2014-01-13, 09:04 Temat: Wybór ośrodka do konsultacji i kwalifikacji do przeszczepu s |
Za najlepszy w Polsce ośrodek przeszczepu szpiku kostnego uznaje się ośrodek w Katowicach.
Jechałam do Poznania ponieważ ośrodek w Poznaniu również wykonuje przeszczepu szpiku kostnego od dawców z USA; (nie było dla mnie dawcy w Europie).
Wszystkie ośrodki w Polsce wykonują przeszczepy szpiku od dawców z Polski i Europy. Dodatkowo ośrodek w Katowicach, (wspomniany) w Poznaniu, we Wrocławiu (i bodajże w Bydgoszczy) poszukują dawców w USA.
O ośrodku w Lublinie nic nie słyszałam.
Ja o Poznaniu słyszałam, że to dobry ośrodek. Również słyszałam dobre opinie o ośrodku w Gliwicach.
I do administratorów, czy nie lepiej przenieść te dwa posty do działu o 'szpitalach onkologicznych'?
Pozdrawiam |
|
|