Autor |
Wiadomość |
Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
Madzia70
Odpowiedzi: 118
Wyświetleń: 34138
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-18, 04:40 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou,
Przyjmij serdeczne wyrazy współczucia |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-12, 07:17 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
Szyja to pewnie po radioterapii, odczyn zapalny.
A stopy i dłonie - pewnie albuminy spadły. Kupcie Protifar i podawajcie 3x2 miarki do posiłków. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-02-28, 22:39 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou napisał/a: | Na ile dexamethazon powoduje zwiotczenie mięśni?
Wydaje mi się, że w dużej mierze to on przyczynił się do tego.
Na ile moja teoria jest słuszna? |
Na 100% |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-28, 21:15 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou,
Rozumiem, że na oddziale już Mamie ustawili dawkowanie sterydu? Odpowiadając mimo to na pytanie: Tak, można 6-4-0. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-25, 21:33 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou,
A jaką dawkę Dexavenu podali Mamie? Bo to jest właśnie deksametazon... Tam rośnie obrzęk w tym mózgu :( |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-24, 16:00 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou,
lilalou napisał/a: | Madzia70 z całym szacunkiem ale nie podjęłam się tego kroku - bałam się, wcześniej pisaliście, że to może nieść za sobą złe konsekwencje. |
Spokojnie maksymalne dawki deksametazonu to 8-8-8. Obawiałam się u Twojej Mamy wystąpienia ataku padaczkowego, a z hospicjum kontaktu nie miałaś. Na szczęście nic takiego się nie stało.
Teraz jeśli chodzi o leki na POChP:
Podstawowymi lekami dla Twojej Mamy są Salmex i Spiriva. Atrovent i Buventol mają wspomagające znaczenie. Wszystkie te leki rozszerzają oskrzela i trudno nie widząc pacjenta ocenić, czy rzeczywiście wszystkie są potrzebne.
Jedno mogę powiedzieć na pewno - stosowanie Buventolu 2xdz nie ma sensu, bo jest to lak, który działa 6-8 godz., więc połowę doby Twoje Mama pozostaje bez działania leku.
Gdybym miała zmieniać to leczenie, to zaleciłabym:
1. Salmex 1 dawka co 12 godz.
2. Spiriva 1 dawka 1xdz
3. Buventol 1 dawka co 8 godz. (w razie potrzeby co 6 godz.)
4. Atrovent doraźnie, w razie skurczu oskrzeli 1-2 dawki nie częściej niż co 6 godz. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-21, 22:11 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou,
Deksametazon 6-4-2 do czasu przyjazdu hospicjum. Te 2 mg wieczorne możesz podać teraz.
Czy Mama ma coś osłonowego na żołądek? Jeśli tak, to pewnie w dawce 20 mg na czczo - zwiększyć do 40. Jeśli nie - KONIECZNIE załatwić jutro rano receptę na preparat omeprazolu lub o podobnym działaniu - przy sterydach jest konieczny. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-20, 10:31 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou,
Daksametazon musicie zwiększyć pod kontrolą lekarza. To lek, który może dać solidne powikłania, włącznie z krwotokiem z przewodu pokarmowego (wcale nierzadko).
Marcin J napisał/a: | Proponuje zalatwic Hospicium Domowe |
|
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-12, 19:32 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou napisał/a: | Skierowanie do hospicjum jest ważne tylko miesiąc? |
Skierowanie jest ważne do momentu realizacji, ale najlepiej by było zarejestrować Mamę przed upływem miesiąca do kolejki hospicyjnej.
Do hospicjum domowego macie termin oczekiwania 6-8 tygodni? To bardzo odległy termin, skąd jesteście? |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-08, 22:36 Temat: guz płuca z przerzutami do mózgu |
lilalou,
lilalou napisał/a: | Ile czasu nam zostało? |
Na to pytanie nie ma precyzyjnej odpowiedzi. Różnie reagują różni chorzy. Przeważnie jest to kilka miesięcy, ale miałam chorą, która żyła kilkanaście dni po naświetlaniach i taką, która żyłą półtora roku.
lilalou napisał/a: | Opieka paliatywna to chyba jak naprawdę jest już źle? |
Tak. Oddział opieki paliatywnej chyba nie jest Wam na razie potrzebny. Natomiast hospicjum domowe - jak najbardziej. |
|