1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór jelita grubego u mojej mamy |
Madzia70
Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 19264
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-21, 16:12 Temat: Nowotwór jelita grubego u mojej mamy |
Baska,
Serdeczne wyrazy współczucia |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-13, 20:38 Temat: Nowotwór jelita grubego u mojej mamy |
Dziewczyny, uszy Wam pourywam. Nie ma czegoś takiego, jak plastry z morfiną!!! W plastrach występuje fentanyl i buprenorfina. Jest to BARDZO ISTOTNE ponieważ morfina ma oprócz przeciwbólowego jeszcze inne działania - np. znosi uczucie duszności - których nie mają opioidy w plastrach. I potem taki człowiek będzie się dziwił, że jego bliski ma duszność, chociaż dostaje morfinę. W plastrach
Błagam, nie piszcie, jeśli nie jesteście pewne. Tu, na tym forum błąd lub prawie-prawda może skutkować śmiercią.
Baska,
Mama dostała plaster z fentanylem lub buprenorfiną. Oba są zmieniane co 72 godziny.
Baska napisał/a: | Mamy problem z zakrzepicą d-dimery 8000. Prawdopodobnie stąd ten kaszel. Bo w rtg przerzutów jeszcze nie widać. |
D-dimery mogą być tak wysokie również w związku z chorobą nowotworową. Trzeba zrobić specjalistyczne badanie tomograficzne, żeby wyjaśnić, czy mamy do czynienia z zatorowością płucną, czy nie. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-12, 11:24 Temat: Nowotwór jelita grubego u mojej mamy |
Baska,
Baska napisał/a: | Dałam jej też furosemid może to on trochę pomógł? |
Pewnie tak, jeśli zaczyna się obrzęk płuc. Tylko pilnuj ciśnienia przy tym furosemidzie.
Czy ten kaszel na pewno jest mokry? Tzn, czy Mama odkrztusza wydzielinę?
Baska napisał/a: | No i praca. |
Przysługuje Ci 14 dni opieki nad osobą dorosłą. Wykorzystaj, to jest ten moment.
Baska napisał/a: | Powiedzcie proszę ile jeszcze mamy czasu? Chce sciagnąć brata (mieszka 600 km stąd) więc czy to już. |
Nikt Ci tego nie powie, nie widząc chorego. Stan wygląda na ciężki, chyba bardziej z powodu niewydolności wątroby niż choroby nowotworowej. Mama na pewno jest odbiałczona, stąd wodobrzusze, obrzęki, odleżyny. Czas liczyłabym w dniach, może w tygodniach. Moim zdaniem (nie widzę chorej, więc trudno napisać odpowiedzialnie) jest to moment na ściągnięcie brata, zwłaszcza jeśli może wziąć urlop i posiedzieć z Mamą, żebyś mogła być choć trochę z dziećmi. |
|
|