Autor |
Wiadomość |
Temat: Metody leczenia czerniaka oka z przerzutami do wątroby |
Madzia70
Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 11833
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-02-19, 21:37 Temat: Metody leczenia czerniaka oka z przerzutami do wątroby |
Alicja2016,
Spróbujcie zwrócić się do Ministerstwa Zdrowia o refundację indywidualną. Nie mam dużych nadziei, ale zawsze to jakaś szansa... |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-02-17, 21:28 Temat: Metody leczenia czerniaka oka z przerzutami do wątroby |
Alicja2016,
Wątroba jest po prostu usiana przerzutami Żadna z metod usuwania przerzutów nie wchodzi tu w rachubę. Usuwa się przerzuty pojedyncze, ewentualnie zlokalizowane w jednym płacie, wtedy usuwa się razem z płatem.
Poza tym przy tej ilości przerzutów jest bardzo prawdopodobne, że mamy (lub będziemy mieć za chwilę) przerzuty w innych miejscach.
Jedynym ratunkiem jest leczenie systemowe - czyli chemio- lub immunoterapia. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-02-15, 07:46 Temat: Metody leczenia czerniaka oka z przerzutami do wątroby |
Alicja2016,
Zamieść jeszcze dokładny wynik obrazowy wątroby. Nie wiedząc, ile, jakich, gdzie jest przerzutów - trudno się wypowiadać na temat możliwości ich leczenia.
jola7920,
jola7920 napisał/a: | Co do biopsji , to ja nie miałam robionej bo tak jak wytłumaczył mi lekarz ona i tak nic nie wniesie w przypadku ewentualnych przerzutów i dalszego leczenia. |
No widzisz, a u tej pacjentki, którą opisywałam w swoim wątku nikt nie chciał się podjąć leczenia, bo nie było biopsji i określonego profilu czerniaka :( |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-02-14, 06:21 Temat: Metody leczenia czerniaka oka z przerzutami do wątroby |
Alicja2016 napisał/a: | Nie wiemy co robić? czy biopsję robić ? |
A poczytałaś wątek zalinkowany przez TP53? Tam jest sporo o biopsji. Czy napisałaś do Joli w Waszej sprawie?
Alicja2016 napisał/a: | do końca nie wiadomo jaki to rak |
Czerniak nie jest rakiem, choć oczywiście jest nowotworem. Zwracam Ci na to uwagę, ponieważ szukasz teraz dużo w piśmiennictwie, wpisanie słowa "rak" może wyprowadzić Cię na manowce.
Alicja2016 napisał/a: | Nikt nie chce w żaden sposób leczyć |
Nie tyle nie chce, co nie może. Nie mamy metod. Po prostu człowiek nie jest wszechmocny.
Czasami brak leczenia jest lepszą opcją niż leczenie na siłę czymkolwiek...
Myślę ciepło |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-02-12, 20:55 Temat: Metody leczenia czerniaka oka z przerzutami do wątroby |
Alicja2016,
1. Możesz zadzwonić do Kliniki Onkologii na UJ i zapytać, czy jest jakieś badanie kliniczne w I linii w rozsianym czerniaku gałki ocznej.
2. możesz zajrzeć na www.clinicaltrials.gov i poszukać badania klinicznego wpisując melanoma malignant. Pokaże Ci badania w Polsce i za granicą.
Pozdrawiam Cię i witam na Forum |
|