Autor |
Wiadomość |
Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Madzia70
Odpowiedzi: 387
Wyświetleń: 87682
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-05-08, 21:45 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Czas odmierzają wydarzenia, nie upływ dni...
|
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-26, 11:06 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
gorzkajakmokka,
Cieszę się, że wróciłaś...
Pusto tu było bez Ciebie |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-23, 19:29 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Magdusiu, przyjmij wyrazy współczucia
Wydaje się, ze ludzie umierający słyszą do końca. Dlatego zaleca się postępowanie, które zastosowałaś instynktownie - mówi się do umierającego ciepłe słowa, zapewnienia o miłości. Ani przez chwilę nie wątpiłam, że dasz sobie radę, ponieważ prowadziło Cię serce - i jak widać - do ostatka pięknie podpowiadało Ci, co trzeba zrobić.
Jestem pewna, że tym uściskiem ręki Tata Cię pożegnał, podziękował. Wiele osób mówi, że bliscy żegnają się z nimi uściskiem dłoni, albo innym znakiem, uznanym za pożegnalny gest - np. próbują pomachać ręką na pożegnanie. Dlatego, podobnie jak napisała Honorata, powyżej - ufam, ze Wasze rozstanie jest tylko chwilowe i trzeba powiedzieć "do widzenia".
Rozumiem też Twoje uczucie paradoksalnej radości - myślę, że jest ono związane z dobrym przeżywaniem tajemnicy śmierci. Taka Radość niesie spokój i szczęście. I mogą jej twarzyszyć łzy bólu po utracie kogoś kochanego - a mimo to pozostaje Radością. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-22, 21:56 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Wzrost temperatury może nastąpić przed śmiercią. Ośrodek regulacji temperatury w mózgu przestaje działać.
Cóż Ci mogę napisać? Może tylko tyle, że te wszystkie objawy, które - jak wiesz - towarzyszą odchodzeniu, nie są dla Taty męczące ani straszne. "Bulgotanie" w płucach dla Was brzmi przeraźliwie, ale Tata nie odczuwa duszności, ani trudności w oddychaniu. Flegma zalega w gardle, a Tata nie ma "potrzeby" jej odksztuszenia. Nie udusi się.
Wydaje mi się, że Twój Tata odchodzi bardzo spokojnie, otoczony Waszą miłością i opieką.
Myślę o Was... |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-20, 21:28 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Haloperidol "trzyma" ze 48 godzin. Nie odstawiajcie, bo jak się Tata rozkręci to będzie trudno go wyciszyć. Można ewentualnie zmniejszać dawkę (np. 5-7 kropli) ale odstawiać nie radzę. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-19, 23:19 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Wyciszenie Taty to po części może być wpływ haloperidolu. Ale rzeczywiście - nie wygląda to wszystko optymistycznie. Może pocieszy Cię fakt, że Tata jest wyciszony lekarstwem i dla niego to, co się dzieje jest prawdopodobnie łatwiejsze niż dla Was...
Trzymajcie się jakoś |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-18, 23:38 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Dobrze, ADHD
Uraz urazem, a czy ten guz nie nacieka ściany klatki piersiowej lub nie dał przerzutu do żebra? Tak naprawdę, to nie ma sensu robić badań, tylko po to, żeby zaspokoić ciekawość. Ból jest faktem. Trzeba popracować nad zmniejszeniem bólu (konsultacja hospicjum) - jeśli to stłuczenie, to można po kilku dniach spróbować wycofać się ze zwiększonych dawek leków przeciwbólowych - może się wygoi i nie będą potrzebne. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-17, 21:40 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Wiesz, jeśli herbata mętnieje, to być może znaczy, że w jakiś sposób wiąże i unieczynnia ten haloperidol. Bywają tu biochemicy, którzy może coś wiedzą na ten temat - ja nie wiem. Jako praktyk poradzę - spróbuj dolać do czegoś innego. Po 11 kroplach Tata nie powinien jednak tak aktywnie balować w nocy... |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-16, 14:14 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Haloperidol możesz dokraplać niemal do wszystkiego. Herbata odpada, bo mętnieje Jeśli Tata nie wziął dawki wieczornej, to podaj teraz. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-16, 09:19 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Spokojnie. Haloperidol rozwija działanie kilka dni. Może dziś będzie lepiej po dawce wieczornej? |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-15, 20:40 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
To, co na recepcie nie zawsze musi się zgadzać z tym, co się pacjentowi zaleci - problem leży w tym, że jeśli dawkowanie leku nie zgadza się jakoś tam z ilością opakowań leku, to NFZ uważa taką receptę za błędną.
Myślę, że rozpoczęcie od 5 kropelek na noc jest bardzo dobrym rozwiązaniem. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-15, 20:25 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
gorzkajakmokka,
Uważam, że przejście pod stałą opiekę hospicjum to dokładnie to, czego Wam trzeba. Na haloperidol uważajcie (jaka dawka obecnie?), bo co prawda zmniejsza objawy urojeniowe, ale zwiększa napięcie mięśniowe - Tacie może być trudniej się ruszać, np. chodzić. To jest oczywiście bardzo dobry lek i dawkowany precyzyjnie daje dobre efekty.
Z koncentratorem tlenu nie powinno bć problemu, ale czy rzeczywiście jest potrzebny? Czy Tata miał badaną tzw. saturację (na palec wskazujący nakłada się czujnik, przypominający z grubsza klamerkę do bielizny)? Nie wiem, czy hospicjum dysponuje takim sprzętem... Jeśli nie, to może miał badaną (lub pobraną do badania) krew na gazometrię? Bez tych wyników nie powinno się podawać tlenu.
Twój Tata ma bardzo dobrą opiekę w domu. Nawet, jeśli czasem się przewróci. Dajesz sobie radę, uwierz mi |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-13, 09:53 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Dzięki za info. Ketonal, zwłaszcza przedawkowany, ma tendencję do uszkadzania nerek. Czekamy zatem do jutra, choć - powtarzam - wizyta w szpitalu (chociażby na izbie przyjęć, gdzie wykonają podstawowe badania) nie byłaby błędem. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-13, 09:44 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Magda, odezwij się proszę, jak rozwój sytuacji po tym Ketonalu? |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-05-11, 17:21 Temat: Wyniki tomografii - czy mogłabym poprosić o pomoc? |
Moim zdaniem trzeba szybko sprawdzić wydolność nerek (kreatynina, mocznik). W przychodni prywatnej (jutro sobota, holender, ale coś może będzie czynne, badanie niedrogie) lub w szpitalu o każdej porze dnia i nocy (mam nadzieję). Tata może wchodzić w niewydolność nerek i to na pewno pogorszy jego stan, bo to zatrucie organizmu |
|