1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: prośb o interpretację wyników RTG USG |
Madzia70
Odpowiedzi: 59
Wyświetleń: 16639
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-31, 23:13 Temat: prośb o interpretację wyników RTG USG |
Furosemid pewnie trzeba by zwiększyć, kontrolując stężenie potasu.
Spanie w pozycji siedzącej jest spowodowane raczej niewydolnością krążenia niż płynem w opłucnej, choć nie wykluczone są obie komponenty.
Płyn z opłucnej ściąga się w szczególnych wypadkach, nie każdy kwalifikuje się do ewakuacji, zależy to m.in. od tempa przyrastania ilości płynu, od stanu klinicznego pacjenta, od proteinogramu.
Chemię powinni podać.
Wydaje mi się też, że oprócz onkologa powinien systematycznie oglądać Dziadka internista lub lekarz rodzinny, wydaje mi się, że wyrównanie tej niewydolności krążenia poprawiłoby znacznie jego samopoczucie. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-31, 12:11 Temat: prośb o interpretację wyników RTG USG |
pandusiak123,
Te obrzęki na pewno są spowodowane niewydolnością krążenia. Dziadek koniecznie musi brać leki odwadniające, np. Furosemid, Diuresin. Utrzymujący się kaszel może również być spowodowany przewodnieniem (oczywiście podstawowym mechanizmem kaszlu jest nowotwór). Mam nadzieję, że Dziadek ma lub dostanie te leki do domu do stosowania przewlekłego. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-27, 08:24 Temat: prośb o interpretację wyników RTG USG |
Macie już wyniki?
Obrzęk stóp spowodowany jest raczej upałami i niewydolnością kążenia, niż chorobą nowotworową.
Na objawy uboczne ewentualnego leczenia nastaw się z góry - w większości przypadków występują - jeśli się oswoisz z tą myślą i poczytasz o możliwych objawach - łatwiej Ci będzie wyłapać je na początku i pomóc Dziadkowi.
Pozdrawiam Was
|
|
|