1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 16
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Masza

Odpowiedzi: 36
Wyświetleń: 22300

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2016-12-13, 16:51   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Odgrzebuję ten wątek po latach bo muszę się Wam pochwalić. Dziś mija mi 5 lat od operacji - dla mnie to było zakończenie leczenia. Żyję, wszystko ze mną ok, dużo pracuję. Fizycznie jestem w pełnej formie ale w psychice ślad został. Kończę już kontrole w CO, teraz będę się sama kontrolowała. Dziś tak myślę, że jakby 5 lat temu ktoś mi powiedział, że może być tak jak jest to bym nie uwierzyła.
Życzę Wam aby wiele wątków kończyło się tak jak mój.
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-08-14, 14:25   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
maks,
Mam zwierzątko ale inaczej się nazywa :) . Ta moja Masza to przypadek. Trzymam kciuki za Ciebie
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-08-08, 22:09   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Dzięki za trzymanie pazurków - pomogło :) .
Jestem już po kontroli i chyba wszystko ok. Następną mam w połowie listopada i muszę zrobić tylko badanie krwi (marker i morfologia). USG brzucha w moim przypadku nie ma sensu - tak mi powiedział lekarz, który robił mi teraz, w lipcu. Ta zmiana jest raczej torbielą lub naczyniakiem i jest tak wysoko, że w USG tego nie widać - "przeszkadzają" żebra.
A co u Ciebie? Jak się czujesz?
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-06-24, 11:12   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Dziękuję wszystkim za wsparcie :-D
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-06-20, 21:26   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Mam wynik tomografii. Rozmawiałam też bardzo krótko z lekarzem i jest dobrze, można przestać się martwić. Napisali w wyniku:
"W płacie prawym, podprzeponowo nadal widoczna jest hipodensyjna zmiana śr. 7 mm - podobna jak w badaniu z 16. 03. 12 - co przemawia przeciwko meta. Proponuję dalszą rutynową kontrolę"
Zastanawiam się tylko co dała ta wielofazowość tomografii. Ten wynik sugeruje, że radiolog opiera się tylko na tym, że wielkość zmiany jest taka sama. Trochę spodziewałam się, że jasno określą, że to np naczyniak - ale i tak bardzo się cieszę :-D
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-06-13, 20:10   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
sanila, Byłam u lekarza. Obejrzał płytkę z tomografii i powiedział, że to jest raczej naczyniak. Dał mi przekaz na tomografię wielofazową i to badanie mam w piątek. Jak tylko będę miała wynik to dam znać. No trzeba przyznać, że ta choroba to taka "jazda bez trzymanki", nudzić to się nie można przy tym :)
absenteeism, czy myślisz ta tomografia wielofazowa może jednoznacznie wyjaśnić co to jest?
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-05-17, 21:57   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Jeszcze nie. Chcę iść w przyszłym tygodniu -już z tym wynikiem USG.
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-05-17, 21:03   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Miałam dziś USG. Wszystko ok. Lekarz nie widział tej zmiany, powiedział, że 7 mm ognisko powinno być zauważalne na USG (gdyby było). Nie widział też 2 torbieli na wątrobie (też 6, 7 mm), które wykazała tomografia. Czy mogę coś jeszcze zrobić? (oprócz skończenia z marudzeniem i zadręczaniem się :) )
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-05-14, 21:55   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
KlaWik, dzięki
W czwartek umówiłam się na USG i bardzo jestem ciekawa czy coś wykaże. Jak będę pobadaniu to napiszę.
Pozdrawiam
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-04-27, 09:56   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Dzięki
CEA miałam robione w połowie marca i w bylo w normie - miałam 0,2. Nie wiem czy to u mnie jest dobry wskaźnik bo przed operacją w grudniu też miałam niskie 0,4. Tydzień temu miałam kolonoskopię (ze znieczuleniem). Wszystko ok, żadnych zmian. W wyniku mam tylko tyle, "że kolonoskopia była trudna przypuszczalnie z powodu zrostów". Miałam wcześniej bez narkozy ale nie dałi rady dojść do końca, przebadali ok 40cm.
Pójdę do innego onkologa - to dobry pomysł, USG też zrobię
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-04-25, 22:26   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Absenteeism, Romek
Dzięki za zainteresowanie. Spróbuję coś zrobić z tym rezonansem, może się uda. Tak myślę, że chyba zrobię USG brzucha wcześniej, dodatkowo (w CO zapisali mnie na koniec lipca - tak jak zalecił lekarz). Pójdę albo do lekarza rodzinnego po przekaz albo zrobię to prywatnie. Może tam coś się wyjaśni. Co o tym myślisz absenteeism?
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-04-16, 15:33   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Moje wyniki PET (leczę się w CO Bydgoszcz)

"Badanie wykonano na aparacie mCT 128 (PET/CT) po podaniu 400 MBq {18F} 2-FDG przy poziomie glukozy we krwi 90 mg%
Rozpoznanie kliniczne: Nowotwór złośliwy jelita grubego. Stan po zabiegu operacyjnym w grudniu 2011. Podejrzenie rozsiewu.

Zobrazowano:
Twarzoczaszka i szyja: węzły niepowiększone, prawidłowy obraz metabolizmu glukozy.

Klatka piersiowa: prawidłowy obraz metabolizmu glukozy, węzły niepowiększone. Miąższ płuc bez zmian litych i nacieków.

Jama brzuszna i miednica: prawidłowy obraz metabolizmu glukozy, węzły niepowiększone. Wątroba, trzustka, nerki, nadnercza, śledziona bez zmian ogniskowych w KT przeglądowym.

Wnioski:
Bez ognisk aktywnego procesu rozrostowego w ocenie PETCT"

Poprzednie USG było robione 11. 01. i wątroba była "normoechogeniczna, bez zmian ogniskowych"

Byłm dziś u chirurga i dał mi przekaz na USG i krew na lipiec. Nic konkretnego się nie dowiedziałam (co to może być skoro tomografia coś pokazuje a PET nie) - pokiwał głową i powiedział, że to może być wszystko. Wystraszył mnie tym stwierdzeniem. Pytałam też o te 9 zamiast 12 węzłów analizowanych przez patomorfologa - powiedział, że czasami tak bywa i widocznie patomorfolog tyle wybrał z preparatu i przebadał :cry: . Wyniki krwi mam dobre oprócz płytek (ok 570 - 600) ale jak się o to zapytałam to powiedział, że to drobiazg.

absenteeism
Co sądzisz o tym? Czy mam czekać na USG do lipca? Ta zmiana 7mm na wątrobie jest hipodensyjna i to może być naczyniak. Mam tendencję do naczyniaków na skórze (mam kilkanaście na tułowiu ok 1 do 3 mm) Czy może być tak, że równie sporo mogę mieć na organach wewnętrznych? USG wcześniej tego nie wykazywało ale nie wykazywało też 2 torbieli ok 6mm na wątrobie (raz badanie wykazało 1 torbiel)
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-04-06, 21:51   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Dziś odebrałam wyniki PETA i jest dobrze. Nie ma ognisk aktywnego procesu rozrostowego w ocenie PETCT (tak mam napisane we wnioskach). Badano: twarzoczaszkę i szyję, klatkę piersiową oraz jamę brzuszną i miednicę. We wszystkich tych obszarach węzły niepowiększone i prawidłowy obraz metabolizmu glukozy. Co za ulga :-D . Zastanawiam się tylko co to była za zmiana poprzednio w CT - nic w wyniku PETa o tym nie ma. Czy PET mógł ją przeoczyć?
Pozdrawiam wszystkich i życzę ZDROWYCH i pogodnych świąt
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-03-29, 22:42   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
absenteeism, bardzo Ci dziękuję za rady. Mam termin badania PET - 4 kwietnia.
Trzymajcie kciuki
Masza

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-03-21, 00:02   Temat: Rak jelita grubego - podejrzenie meta na wątrobie
Dziękuję za szybką odpowiedź. Pytałam dziś lekarza o te 9 węzłow i mówiła, że to wystarczy i czasami nie udaje się wypreparować 12. Nie wiem co o tym sądzić. To bardzo młoda lekarka ale operował mnie lekarz z tytułem profesora.
PETA mam mieć do 3 tygodni od dziś. Czy to jest długo?
Bardzo żle znoszę psychicznie to wszystko. Zawsze byłam zdrowa i nidgy nie było problemów :cry:
Pozdrawiam

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron