1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znaleziono 1 wynik
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Mam dość chorego męża
Megan_D

Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 22258

PostDział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej   Wysłany: 2015-01-07, 21:29   Temat: Mam dość chorego męża
Pani Agniemich
Sama choroba niesie za sobą rozmaite emocje i przeżycia, zarówno osoby chorej jak i osób bliskich. Dla nas często ,,choroba'' staje się pewnym centrum, pewną osią wokół, której wszystko się kręci. ,,Choroba'' dezorganizuje życie, zmienia priorytety, wymaga wprowadzenia zmian i dostosowania naszego własnego rytmu...My sami przeżywamy wiele emocji - strach, ból, panikę, radość, smutek, rozpacz...To samo osoby chore - tylko śmiem stwierdzić, że w innym i często mocniejszym wymiarze. Często ograniczenia, ból i szereg objawów somatycznych uruchamia całe spectrum objawów psychicznych, w tym rozmaitych i często dla nas (patrzących z boku) nieadekwatnych reakcji i stanów. Co możemy zrobić? Każdy z nas powinien sam na to pytanie odpowiedzieć - gdyż my sami znamy najlepiej ukochaną dla nas osobę - może przeczekać? Może wdać się w dyskusję? Może skinąć głową a i tak robić swoje? Tylko, że każdy pani ruch wymaga jeszcze większej dozy cierpliwości i zrozumienia :) mimo, że często przykro i boli zachowanie chorego...

Nie pamiętam, gdzie wyczytałam (ale mam potwierdzenie również od lekarza), iż w przypadku raka żołądka i dwunastnicy często towarzyszącymi objawami jest zwiększona nerwowość, depresja itd.
Pozdrawiam serdecznie.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron