1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi |
Monika81
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 7567
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-11-21, 10:11 Temat: Rak piersi |
Mam jeszcze pytanie dotyczące brachyterapii. Lekarka zaproponowała mamie po zakończeniu naświetlań brachyterapię zamiast kolejnych 5 naświetlań. Wiem, że nie wszyscy mają to proponowane stąd moje pytanie co jest lepsze?Dodatkowe 5 naświetlań czy właśnie brachyterapia? Dodam, że mama w przeciągu 4 miesięcy miała 2 narkozy ogólne i jeden zastrzyk w kręgosłup (złamana noga) i lekko się obawia kolejnej... co stosuje się w przypadku brachyterapii? |
Monika81
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-24, 08:55 Temat: Rak piersi |
Richelieu, bardzo dziękuję za odpowiedź.
[ Dodano: 2014-10-24, 10:01 ]
tam-tam-taram , przepraszam faktycznie guzek miał wielkość 0,7 cm czyli 7 mm. Jestem dość zakręcona więc może przez to popełniłam ten błąd... Guzek u mojej mamy został wykryty przy badaniu PET ponieważ 2 miesiące temu został u niej również zdiagnozowany czerniak więc po operacji na czerniaka był zalecony PET i dzięki temu guzek został wykryty.
Pozdrawiam |
Monika81
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-23, 12:46 Temat: Rak piersi |
Dzień dobry,
Moja mama (64 lata) 02 października miała operację oszczędzająca piersi (nowotwór złośliwy guzek 0,7 mm cm).
Wyniki po operacji wykazały czyste węzły chłonne (usunięty wartownik) czyste granice - operacja nie musi być powtarzana gdyż wszystko zostało dobrze wycięte. Wyniki badań : Pobrane wycinki :
1. Guzek z marginesem górnym i tylnym (A-c)
2. Marines dolny (D)
3. Marines od strony skóry(E)
4. Marines od strony pachy (F)
5. Margines od strony mostka (G)
Opis mikroskopowy :
Mat. I; . - 8500/3 T-04030
1. Naciekający rak NST BR II (2+3+2) gruczołu piersiowego.
Marginesy tkanek zdrowych: górny - 4mm
tylny - 5mm
2,3,4,5. Bez nacieku raka.
Drugi wynik :
Opis makroskopowy
Trzy fragmenty tkanki o wym.0,7-1,8 cm
Opis mikroskopowy
Mat. I; . - 8000/3 T-04030
Naciekający rak NST BR II (2+3+2) gruczołu piersiowego.
Status receptorowy :
Receptor HER2: (2+) status graniczny
Receptor ER: (3+/2+) 95% wybarwionych jąder komórek raka
Receptor PgR: (3+/2+) 95% wybarwionych komórek raka.
Indeks proliferacyjny Ki67 (+) 18% wybarwionych komórek raka
Napisałam wszystko bo nie wiem co jest ważne..
Chciałabym się dowiedzieć co teraz mogą zalecić onkolodzy? Możliwa jest i chemioterapia i radioterapia? Po jakim czasie od operacji zaczyna się takie leczenie?
pozdrawiam Monika |
|
|