1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 3
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Co to może być?
Mrakad

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5467

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-10-11, 22:08   Temat: Co to może być?
Ostatecznie sprawa wygląda tak:

Lekarze skończyli nieinwazyjne badania diagnostyczne nie osiągając wiarygodnej diagnozy. Pozostały ewentualnie do wykonania bronchoskopia i/lub biopsja. Z bronchoskopii sami zrezygnowali bo usytuowanie zmiany nie dawało szans na dotarcie do guza. Z biopsją czekają, przedstawili pacjentce i rodzinie wszelkie za i przeciw zastosowaniu tej techniki. Uwzględnili obecny ogólny stan pacjentki i opisali potencjalne powikłania i skutki uboczne. Korzyści to w praktyce głównie ustlenie stanu faktycznego. O leczeniu systemowym i tak nie ma już mowy. Być może teleradioterapia warta była by rozważenia ale to nie jest wcale takie pewne. Obecnie czuje się dobrze, w miarę sprawnie się porusza i nieźle kojarzy co się dzieje. Lekarze nam pozostawili decyzję o dalszym postępowaniu i starannie unikali jakichkolwiek sugestii mogących nam pomóc. Zdecydowała mama: jutro wraca do domu bez prowokowania losu. Rodzina ją popiera.

Mam jest już za stara i za słaba na leczenie. Brzmi to brutalnie ale takie są uroki podeszłego wieku w którym ponad 70 lat paliło się papierosy.

Mój opis niczego nie wyjaśnia w kwesti samej choroby ale uświadamia, że w podeszłym wieku można stnąć przed takim dylematem i nie mieć dobrych rozwiązań.

Mrakad.
Mrakad

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-10-03, 21:43   Temat: Co to może być?
Dziękuję za wasze uwagi. Nie byłem świadom, że gruźlica i rak mogą dawać bardzo podobne wyniki badań obrazowych. Mama została dzisiaj przyjęta do szpitala (Płocka w Warszawie). Po pierwszym oglądzie papierów i wywiadzie lekarz prowadzący powiedział, że będzie robił badania nieinwazyjne i na razie skupi się na eliminacji infekcji. Sugerował jednakże, że z racji niezłej formy jak na wiek nie będzie chciał jej psuć. Przyjąłem to jako zapowiedź bacznej obserwacji i być może pominięcie bronchoskopii. Nie mam wyczucia na ile specjalne i indywidualne musi być diagnozowanie i leczenie pacjentów w podeszłym wieku. Mama nie ma poważnych schorzeń współistniejących. Ale procedur dla pacjentów 90+ chyba po prostu nie ma, za mała populacja w bazach danych. :-D

Pozdrawiam,
Mrakad
Mrakad

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-09-21, 20:31   Temat: Co to może być?
Moja mama, lat 92, trafiła do szpitala z bardzo silnymi bólami brzucha. Po trzech tygodniach została wypisana bez znalezienia przyczyn (bóle ustąpiły). Wraz z wypisem dostała skierowanie na bronchoskopię. Podejrzenia wzbudziły wyniki TK:

Badanie TK dwufazowe klatki piersiowej.
Dane na skierowaniu: ocena pod kątem zmian pogruźliczych i kropidlakowej grzybicy.
W szczycie płuca lewego nieregularna masa tkankowa 19mm x 29mm z cechami kawitacji - najpewniej jama pogruźlicza do dalszego różnicowania z guzem z rozpadem w korelacji z obrazem klinicznym.
W szczycie płuca prawego zmiany włóknisto-bliznowate. W segm. 3 PP 7mm niespecyficzny guzek.
Poza tym pojedyncze drobne podopłucnowe guzki i zrosty, obustronne.
Powiększone węzły chłonne podostrogowe oraz obu wnęk P>L, (do 11mm w osi krótkiej).

Mama nigdy nie chorowała na gruźlicę. Całe życie pali papierosy. Jest w miarę sprawna i samodzielna.
Czego mogę się spodziewać po bronchoskopii? (ma być wykonana 3 października). Czy rak jest najbardziej naturalnym wyjaśnieniem?

Mrakad

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron