1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wynik tomografii płuc |
Oncotrust
Odpowiedzi: 80
Wyświetleń: 39346
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-02-03, 22:05 Temat: Wynik tomografii płuc |
Mówimy o chemioradioterapii i jest to leczenie z zamiarem wyleczenia u chorych z zaawansowaniem klinicznym IIIB a za takie trzeba uznać jeśli potwierdziłby się przerzut w węźle chłonnym nadobojczykowym. Jeśli nie - nadal jest sens rozważać leczenie operacyjne - już o tym tu pisałem.
[ Dodano: 2011-02-03, 22:06 ]
z zamiarem wyleczenia tzn. że są szanse na długotrwałe przeżycie aczkolwiek mniejsze niż gdy guz jest mniej zaawansowany |
Oncotrust
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-02-03, 07:58 Temat: Wynik tomografii płuc |
Faktycznie powiekszony wezel nadobojczykowy trzeba potraktowac ostroznie. Tam często przerzuca się rak pluca. Jeśli się to potwierdzi biopsja cienkoiglowa - faktycznie operacja (ostroznie mowiac) traci znaczenie) na rzecz chemioradioterapii. Mam bezposrednia wspolprace z zespolem torakochirurgicznym i PET wykonujacymi pelna diagnostyke guza ale jest to Warszawa |
Oncotrust
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-01-22, 17:14 Temat: Wynik tomografii płuc |
Generalnie i ogólnikowo mówiąc raki płuca nie rokują zbyt dobrze chyba, że uda się wyciąć guz gdy nie przekracza 2cm i jest płaskonabłonkowy (nie jest drobnokomórkowy, nie jest to gruczolakorak - te z różnych przyczyn rokują gorzej). Jednak co do rokowania precyzyjnie można wypowiedzieć się po kolejnych badaniach: PET, medianistoskopia - jeśli są do nich wskazania i/lub po zabiegu na podstawie końcowego rozpoznania patologicznego. Jak na razie uważam, że zabieg można wykonać a to daje choremu spore szanse na całkowite wyleczenie. |
Oncotrust
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-01-21, 20:28 Temat: Wynik tomografii płuc |
Kochani,
Takie sytuacje gdy w wywiadzie gruźlica są trudne. Byłoby błędem gdyby ten mały guzek w płucu prawym spowodował dyskwalifikację od zabiegu. Zauważcie, że obecnie wyróżnia się stadium M1a właśnie dla takiego stanu gdzie obecny jest izolowany guzek przerzutowy w drugim płucu i żadnych innych przerzutów. Należy traktować takąsytację kjako dwa pierwotne guzy w dwóch płucach io traktować każdy osobno resekcyjnie. A tu jeszcze ta sytuacja z gruźlicą - gdzie ognisko w szczycie płuca to typowe umiejscowienie dla gruźlicy.
Ja bym proponował - PET - jeśli małe ognisko w płucu prawym nieme metabolicznie - znaczy nie przerzut - i zostawić w spokoju. Jeśli "świeci" operować guz główny zgodnie z zasadami a potem klinowe wycięcie guzka podopłucnowego. Oczywiście wszystko to jeśli w PET nie świecą węzły śródpiersia. Czy zgadzacie się? Mam zespół tokochirurgiczny, który z pewnością tak postąpi i dostęp do PET.
Pozdrawiam,
Oncotrust |
|
|