1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guzek w płucu |
Piotr5882
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4672
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-13, 19:43 Temat: Guzek w płucu |
Dokładny opis badania brzmi:
W segm 9 płuca prawego, na obwodzie, niespecyficzny guzek śr. 5 mm do okresowej kontroli niskodawkowym TK.
Poza tym płuca prawidłowo powietrzne, bez widocznych zmian ogniskowych i zagęszczeń miąższowych. Narządy śródpiersia w normie.
Jamy opłucnowe wolne.
Nadnercza bez widocznej patologii. |
Piotr5882
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-13, 15:48 Temat: Guzek w płucu |
Dzięki Marcin,
Wiesz ja sobie zdaję sprawę, że może poruszam się po omacku ale to chyba tak już jest.
Człowiek nie wie gdzie iść.
Właśnie się zastanawiam nad tym co robić.
Guzek nie nie jest opisany więc nie wiedzą co to jest.
Gdzie iść żeby się dowiedzieć?
Do jakiego lekarza?
[ Dodano: 2016-12-13, 16:01 ]
missy,
Mama żony zmarła na raka płuc.
Żona kaszlała od dwóch miesięcy. Pulmonolog zrobił spirometrię i kiepsko wyszła. Kazał brać leki na astmę a jak nie przejdzie iść na tomograf.
Nie chciałem czekać więc umówiłem TK prywatnie no i w piątek wyszło że jest guzek 5mm. W opisie jest że w segmencie 9 prawego płuca niespecyficzny guzek o średnicy 5mm do okresowej kontroli.
Cała reszta ok.
Nie chcemy tego tak zostawiać bo u mamy Gosi po sześciu tygodniach z jednego guzka zrobiło się osiem.
Nie bardzo tylko wiemy gdzie iść żeby to zdiagnozować. |
Piotr5882
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-13, 10:11 Temat: Guzek w płucu |
U mojej żony też znaleziono guzek w płucu w piątek. Czy ktoś z Was może polecić jakiegoś dobrego lekarza onkologa pulmonologa w trójmieście?
Chyba że warto jechać gdzie indziej to też proszę o informację. |
|
|