1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wydzielony przez Richelieu z tematu: |
Richelieu
Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 10810
|
Dział: Życie Forum Wysłany: 2017-01-14, 21:40 Temat: Wydzielony przez Richelieu z tematu: |
mf54 napisał/a: | Tak się zastanawiam, to forum jest w zasadzie kompendium wiedzy o przypadkach, metodach leczenia, wynikach. To forum jest prowadzone przez fundację dum-spiro. Czy ktokolwiek przeprowadził jakąś statystykę z tej dostępnej wiedzy?
Mam na myśli opis, kiedy podejrzenie, kiedy zgłosił sie do lekarza, kiedy diagnoza, kiedy jakaś operacja, jakie leki, jaka chemia, i kiedy ostateczność.
Zrobić z tej wiedzy jakąś bazę. |
Przy tak wielkiej - praktycznie nieograniczonej - ilości parametrów, jak rozpoznanie (diagnoza), rodzaj i typ choroby, jej zaawansowanie, sposoby i sekwencje leczenia, czas ich wdrożenia, wiek i kondycja pacjenta, choroby współistniejące, różnice wynikające z warunków otoczenia i różnic w podejściu lekarzy prowadzących leczenie - jak w praktyce wyobrażasz sobie przeprowadzenie takiej analizy i porównanie otrzymanych wyników ?
(pytanie jest retoryczne)
mf54 napisał/a: | Zrobić z tej wiedzy jakąś bazę. Wyszło by, być może, że jedne metody rokują na 2 lata , a inne na 5 lat. |
I najprawdopodobniej także to, że ktoś już kiedyś wpadł na podobny pomysł, co jakoś zaowocowało,
by już nie wspominać o standardach zagranicznych/międzynarodowych (np. NCCN).
mf54 napisał/a: | Ja jako programista i analityk, pokusił bym się o zebranie wszystkich przypadków opisanych na forum i zrobienie analizy.
Tak mnie naszło do napisania tego postu, jak się pisze o tym czy CO jest lepsze, czy WCO jest gorsze, czy też trzeba koniecznie zgłosić się do Dr.R... |
Cóż, na razie widzę to bardzo sceptycznie, ale jeśli uda Ci się zrealizować takie przedsięwzięcie,
to moim zdaniem byłby to świetny materiał nie tylko na pracę magisterską, ale chyba i niezły doktorat. |
|
|