1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 13
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Richelieu

Odpowiedzi: 229
Wyświetleń: 97822

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-11-19, 19:23   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Nika2 napisał/a:
MRI wykazało, że nie mam przerzutów uffff.....Bardzo się z tego cieszę.

Cieszymy się wszyscy ! [hura] :cmok: ::dance::

Nika2 napisał/a:
Leczenie więc pozostaje takie jak było.

I słusznie, skoro jest tak skuteczne.

Nika2 napisał/a:
Znowu mi się udało i oby tak dalej :)

Cały czas dokładnie tak trzymaj ! :uhm!:
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-08-05, 18:10   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Wynik rzeczywiście nie wykazuje obecności zmian podejrzanych onkologicznie,
wobec czego konsultacja neurologiczna wydaje się teraz być najbardziej celowa.

Wynik badania USG i jego opis powinien być gotowy bezpośrednio po wykonaniu badania.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-07-28, 14:53   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Niko,

Zamieszczony przez Ciebie wynik MRI z 2012 r. nie zawiera zapisów wprost podejrzanych onkologicznie,
komentarz do niego zamieściłem w tym poście.

Aktualnie zlecone badanie TK głowy może wyjaśnić przyczynę odczuwanych przez Ciebie zawrotów,
chociaż do porównania z poprzednim badaniem bardziej odpowiednie byłoby takie samo - MRI.

O bolesności żeber trudno cokolwiek wnioskować, oczywiście nie można wykluczyć,
że mogą być przyczyną tego także zmiany przerzutowe.
Badanie RTG może być przydatne do ich zdiagnozowania,
w przypadku niejednoznacznego obrazu lekarz może potrzebować wykonać inne badania,
ale to jeszcze nie musi oznaczać, że na pewno są to dolegliwości związane z przerzutami.

Daj znać, jak będziesz miała dalsze informacje - oby tak dobre jak dotychczas. :uhm!:

Pozdrawiam. :)
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-01-09, 12:59   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Wnioski: stan zbliżony do badania z 19.04.2013.

Różnice, jakie widać w badaniu to nieznaczne, na granicy błędu pomiaru, powiększenie zmian płuca prawego
oraz pojawienie się wcześniej niewidocznej niewielkiej (7 mm) zmiany w płucu lewym.

Wobec znacznego czasu między tymi badaniami, niemal 9 miesięcy, można uznać to za stabilizację
lub nieznaczną progresję zmian.
Wiążąca interpretacja należy oczywiście do lekarza onkologa.

Na pewno dobrą wiadomością jest brak stwierdzenia zmian w innych lokalizacjach poza płucami. :)
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-12-20, 18:33   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Nika2 napisał/a:
Coś tam jest tylko co :?ale?:

Cienie w płucach nie są zmianą nasuwającą jednoznaczną interpretację.
Mogą odpowiadać zmianom pozapalnym, mogą też mieć związek np. z obecnością płynu, nie wykluczając nawet procesu złośliwego.
Wymaga to zatem interpretacji przez lekarza w kontekście Twojej historii choroby i podjęcia dalszej diagnostyki,
tak jak opisano to w ostatnim zdaniu wyniku.

Podobna sytuacja jest też opisana w tym poście i dwóch następujących odpowiedziach.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-04-02, 17:01   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Nika2 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie jak coś wyjdzie w TK mam jeszcze gdziś indziej zasięgnąć konsultacji onkologicznej?

Zaszkodzić to pewnie nie zaszkodzi, ale jeśli nie będziesz miała zapisu wyniku poprzedniego badania,
to nie wiem, czy lekarz będzie mógł wyczerpująco ocenić Twoją historię choroby.

Nika2 napisał/a:
Richelieu sam widzisz raz w TK są zmiany coraz to nowe? a w MRI nie ma zmian :roll: a ja jak mam kaszel tak mam.

Kaszel jako objaw nie jest miarodajny, nawet przy zaawansowanych przerzutach nie musi występować,
i odwrotnie: sam kaszel nie musi oznaczać, że są w ogóle jakiekolwiek przerzuty.
A ocena, które z badań bardziej oddaje rzeczywisty obraz sytuacji, na pewno przekracza moje możliwości.

:tull:
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-04-02, 11:50   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Nika2 napisał/a:
RTG takie sobie :<:

Zobaczymy, co pokaże TK, wtedy powinno dać się powiedzieć coś więcej na temat tych pogrubień i zmian drobnoguzkowych.

Lekarz opisujący ten wynik (TK planowanego na 19 kwietnia) powinien mieć do porównania
(przedstawiony w poście #149) poprzedni wynik (cały zapis, tj. płytkę CD a nie tylko opis wyniku badania),
wtedy we wnioskach powinien odnieść się do dynamiki (regresji / stabilizacji / progresji) obecnie obrazowanych zmian.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-01-02, 10:04   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Wynik onkologicznie jest bardzo dobry, brak zmian podejrzanych przerzutowo w:
1. szpiku kostnym kręgosłupa, 2. mózgowiu, 3. wątrobie,
4. szpiku kostnym pozostałych kości od podstawy czaszki do stawów kolanowych,
co z uwagi na szeroki zakres badania (całego ciała) pozwala mieć nadzieję na to,
że takich zmian (onkologicznie podejrzanych) nie powinno być także w innych lokalizacjach.

Lekarz opisujący ten wynik nie wskazuje na uwidocznienie zmian w płucach,
o których była wcześniej mowa (MRI marzec 2011, regresja w maju 2011)
oraz w piersi (TK z października 2012),
co pozwala przypuszczać, że regresja w płucach trwa nadal, a zmiany w piersi mogły mieć charakter nie złośliwy.

Jak sama trafnie zauważyłaś, zmiany o charakterze nie onkologicznym (zwyrodnieniowe i niedokrwienne)
wymagają konsultacji u lekarza specjalisty.

Cieszę się z tego wyniku, gratuluję i mam nadzieję na dalsze tak dobre wieści. :)
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-11-19, 12:21   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Wynik ten dość niewiele mówi: wskazuje jedną nową grupę zmian: skupisko zagęszczeń o nieznanym pochodzeniu,
być może pozapalnym, jak wskazuje lekarz opisujący wynik, choć nie ma co do tego pewności.
Widoczne w poprzednim wyniku zmiany drobnoguzkowe w płucach oraz węzły chłonne nie uległy zmianie,
co wprawdzie nie potwierdza wznowy wzmiankowanej w nagłówku wyniku, ale też niestety jej nie wyklucza.
W tej sytuacji wykonanie MRI uważam za bardzo zasadne, choć termin 13 XII jest trochę odległy.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-01-26, 22:04   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Pierś prawa bez zmian ogniskowych, prawy dół pachowy bez cech limfadenopatii,
po stronie lewej: okolice blizny, dół pachowy oraz rzut usuniętej wznowy bez cech [kolejnej] wznowy.

Wynik nie wykazuje jakichkolwiek niepokojących zmian. :) :okok"
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-02-28, 13:53   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Anno, zobacz namiary podane na tej stronie.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-02-26, 20:17   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Nika2 napisał/a:
Mam rozumieć że po wyniku histopatologicznym że nie jest to jedyny guz tylko zaatakowane jakieś narządy wewnętrzne.

Dosłownie biorąc tłumaczenie "metastaticum" oznacza przerzutowy. Bez wskazania rodzaju źródła pierwotnego (poza tym, że to gruczolakorak).
Jednak najprawdopodobniej chodzi o wznowę raka piersi - w tym przypadku mogłoby być po łacinie "adenocarcinoma recidivans multifocale" ?
Wątpliwości mogłaby rozwiać znajomość wyniku badania histopatologicznego guza piwrwotnego, tego sprzed 8 lat. Dysponujesz tymi wynikami ?

Nika2 napisał/a:
Co jest lepiej wykonać PET czy Rezonans .PET miałam wykonany w Bydgoszczy 1,5 roku temu,nic nie wyszło.

PET jest badaniem bardziej zaawansowanym niż MRI, szczególnie w przypadku wykrywania guzów przerzutowych.
Porównaj omówienie tych metod:
http://pl.wikipedia.org/w...fia_komputerowa
http://pl.wikipedia.org/w...u_magnetycznego
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-02-26, 15:13   Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach
Nika2 napisał/a:
Proszę tylko o przetłumaczenie hisp. "Adenocarcinoma metastaticum multifocale "

Gruczolakorak przerzutowy wieloogniskowy.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron