Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Richelieu
Odpowiedzi: 229
Wyświetleń: 97822
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-11-19, 19:23 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Nika2 napisał/a: | MRI wykazało, że nie mam przerzutów uffff.....Bardzo się z tego cieszę. |
Cieszymy się wszyscy !
Nika2 napisał/a: | Leczenie więc pozostaje takie jak było. |
I słusznie, skoro jest tak skuteczne.
Nika2 napisał/a: | Znowu mi się udało i oby tak dalej |
Cały czas dokładnie tak trzymaj ! |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-08-05, 18:10 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Wynik rzeczywiście nie wykazuje obecności zmian podejrzanych onkologicznie,
wobec czego konsultacja neurologiczna wydaje się teraz być najbardziej celowa.
Wynik badania USG i jego opis powinien być gotowy bezpośrednio po wykonaniu badania. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-07-28, 14:53 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Niko,
Zamieszczony przez Ciebie wynik MRI z 2012 r. nie zawiera zapisów wprost podejrzanych onkologicznie,
komentarz do niego zamieściłem w tym poście.
Aktualnie zlecone badanie TK głowy może wyjaśnić przyczynę odczuwanych przez Ciebie zawrotów,
chociaż do porównania z poprzednim badaniem bardziej odpowiednie byłoby takie samo - MRI.
O bolesności żeber trudno cokolwiek wnioskować, oczywiście nie można wykluczyć,
że mogą być przyczyną tego także zmiany przerzutowe.
Badanie RTG może być przydatne do ich zdiagnozowania,
w przypadku niejednoznacznego obrazu lekarz może potrzebować wykonać inne badania,
ale to jeszcze nie musi oznaczać, że na pewno są to dolegliwości związane z przerzutami.
Daj znać, jak będziesz miała dalsze informacje - oby tak dobre jak dotychczas.
Pozdrawiam. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-01-09, 12:59 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Wnioski: stan zbliżony do badania z 19.04.2013.
Różnice, jakie widać w badaniu to nieznaczne, na granicy błędu pomiaru, powiększenie zmian płuca prawego
oraz pojawienie się wcześniej niewidocznej niewielkiej (7 mm) zmiany w płucu lewym.
Wobec znacznego czasu między tymi badaniami, niemal 9 miesięcy, można uznać to za stabilizację
lub nieznaczną progresję zmian.
Wiążąca interpretacja należy oczywiście do lekarza onkologa.
Na pewno dobrą wiadomością jest brak stwierdzenia zmian w innych lokalizacjach poza płucami. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-20, 18:33 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Nika2 napisał/a: | Coś tam jest tylko co |
Cienie w płucach nie są zmianą nasuwającą jednoznaczną interpretację.
Mogą odpowiadać zmianom pozapalnym, mogą też mieć związek np. z obecnością płynu, nie wykluczając nawet procesu złośliwego.
Wymaga to zatem interpretacji przez lekarza w kontekście Twojej historii choroby i podjęcia dalszej diagnostyki,
tak jak opisano to w ostatnim zdaniu wyniku.
Podobna sytuacja jest też opisana w tym poście i dwóch następujących odpowiedziach. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-02, 17:01 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Nika2 napisał/a: | Mam jeszcze pytanie jak coś wyjdzie w TK mam jeszcze gdziś indziej zasięgnąć konsultacji onkologicznej? |
Zaszkodzić to pewnie nie zaszkodzi, ale jeśli nie będziesz miała zapisu wyniku poprzedniego badania,
to nie wiem, czy lekarz będzie mógł wyczerpująco ocenić Twoją historię choroby.
Nika2 napisał/a: | Richelieu sam widzisz raz w TK są zmiany coraz to nowe? a w MRI nie ma zmian a ja jak mam kaszel tak mam. |
Kaszel jako objaw nie jest miarodajny, nawet przy zaawansowanych przerzutach nie musi występować,
i odwrotnie: sam kaszel nie musi oznaczać, że są w ogóle jakiekolwiek przerzuty.
A ocena, które z badań bardziej oddaje rzeczywisty obraz sytuacji, na pewno przekracza moje możliwości.
|
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-02, 11:50 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Nika2 napisał/a: | RTG takie sobie |
Zobaczymy, co pokaże TK, wtedy powinno dać się powiedzieć coś więcej na temat tych pogrubień i zmian drobnoguzkowych.
Lekarz opisujący ten wynik (TK planowanego na 19 kwietnia) powinien mieć do porównania
(przedstawiony w poście #149) poprzedni wynik (cały zapis, tj. płytkę CD a nie tylko opis wyniku badania),
wtedy we wnioskach powinien odnieść się do dynamiki (regresji / stabilizacji / progresji) obecnie obrazowanych zmian. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-01-02, 10:04 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Wynik onkologicznie jest bardzo dobry, brak zmian podejrzanych przerzutowo w:
1. szpiku kostnym kręgosłupa, 2. mózgowiu, 3. wątrobie,
4. szpiku kostnym pozostałych kości od podstawy czaszki do stawów kolanowych,
co z uwagi na szeroki zakres badania (całego ciała) pozwala mieć nadzieję na to,
że takich zmian (onkologicznie podejrzanych) nie powinno być także w innych lokalizacjach.
Lekarz opisujący ten wynik nie wskazuje na uwidocznienie zmian w płucach,
o których była wcześniej mowa (MRI marzec 2011, regresja w maju 2011)
oraz w piersi (TK z października 2012),
co pozwala przypuszczać, że regresja w płucach trwa nadal, a zmiany w piersi mogły mieć charakter nie złośliwy.
Jak sama trafnie zauważyłaś, zmiany o charakterze nie onkologicznym (zwyrodnieniowe i niedokrwienne)
wymagają konsultacji u lekarza specjalisty.
Cieszę się z tego wyniku, gratuluję i mam nadzieję na dalsze tak dobre wieści. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-19, 12:21 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Wynik ten dość niewiele mówi: wskazuje jedną nową grupę zmian: skupisko zagęszczeń o nieznanym pochodzeniu,
być może pozapalnym, jak wskazuje lekarz opisujący wynik, choć nie ma co do tego pewności.
Widoczne w poprzednim wyniku zmiany drobnoguzkowe w płucach oraz węzły chłonne nie uległy zmianie,
co wprawdzie nie potwierdza wznowy wzmiankowanej w nagłówku wyniku, ale też niestety jej nie wyklucza.
W tej sytuacji wykonanie MRI uważam za bardzo zasadne, choć termin 13 XII jest trochę odległy. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-01-26, 22:04 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Pierś prawa bez zmian ogniskowych, prawy dół pachowy bez cech limfadenopatii,
po stronie lewej: okolice blizny, dół pachowy oraz rzut usuniętej wznowy bez cech [kolejnej] wznowy.
Wynik nie wykazuje jakichkolwiek niepokojących zmian. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-02-28, 13:53 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Anno, zobacz namiary podane na tej stronie. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-02-26, 20:17 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Nika2 napisał/a: | Mam rozumieć że po wyniku histopatologicznym że nie jest to jedyny guz tylko zaatakowane jakieś narządy wewnętrzne. |
Dosłownie biorąc tłumaczenie "metastaticum" oznacza przerzutowy. Bez wskazania rodzaju źródła pierwotnego (poza tym, że to gruczolakorak).
Jednak najprawdopodobniej chodzi o wznowę raka piersi - w tym przypadku mogłoby być po łacinie "adenocarcinoma recidivans multifocale" ?
Wątpliwości mogłaby rozwiać znajomość wyniku badania histopatologicznego guza piwrwotnego, tego sprzed 8 lat. Dysponujesz tymi wynikami ?
Nika2 napisał/a: | Co jest lepiej wykonać PET czy Rezonans .PET miałam wykonany w Bydgoszczy 1,5 roku temu,nic nie wyszło. |
PET jest badaniem bardziej zaawansowanym niż MRI, szczególnie w przypadku wykrywania guzów przerzutowych.
Porównaj omówienie tych metod:
http://pl.wikipedia.org/w...fia_komputerowa
http://pl.wikipedia.org/w...u_magnetycznego |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-02-26, 15:13 Temat: Rak piersi, wznowa po 8 latach |
Nika2 napisał/a: | Proszę tylko o przetłumaczenie hisp. "Adenocarcinoma metastaticum multifocale " |
Gruczolakorak przerzutowy wieloogniskowy. |
|