1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wyniki cytologii |
Richelieu
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 10471
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-29, 12:21 Temat: Wyniki cytologii |
Wiola41 napisał/a: | Więc mogę to pozostawić i dostosować się do lekarza, jeżeli chodzi o kontrolę za rok? |
Tak, ale w takim razie nalegaj na wykonanie testu HR DNA HPV jak napisano w cytowanym fragmencie.
Alternatywnie zgłoś się na kontrolę i badanie cytologiczne za pół roku.
Wiola41 napisał/a: | Te wszytskie CIN1, II, etc. etc. powoli się w tym gubię. |
Porównanie znajdziesz w tym opracowaniu. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-28, 21:56 Temat: Wyniki cytologii |
Wiola41 napisał/a: | gdy przejrzał wyniki z (kartka 1), (kartka 2), powiedział że wyniki są super. |
CIN1 super ?
Ja bym tak powiedział raczej o I, ostatecznie w Twoim przypadku o "spadku" z CIN1 do II, grupie cytologii.
Wiola41 napisał/a: | kazał mi przyjść do kontroli za rok. Leczenia żadnego nie wdrożył. |
Opierając się na tym opracowaniu (Ginekol. Pol. 2009, 80, 791-794) gdzie czytamy m.in. (str. 795):
Cytat: | CIN1 poprzedzona w badaniu cytologicznym ASC lub LSIL
W przypadku rozpoznania CIN1 u kobiet, u których w badaniu cytologicznym uzyskano wynik ASC lub LSIL
zaleca się następujący algorytm postępowania:• Test HR DNA HPV, co 12 miesięcy,
lub
• Powtarzanie cytologii, co 6 miesięcy. Uzyskanie dodatniego wyniku testu DNA lub wyniku ASC-US (i powyżej) w cytologii powinno zadecydować o wykonaniu kolposkopii.
Jeśli wynik testu był negatywny lub dwa kolejne wyniki badania cytologicznego były prawidłowe można skierować kobietę do badania przesiewowego.
W przypadku utrzymywania się zmian CIN1 przez 2 lata należy podjąć decyzję o zastosowaniu leczenia.
Można zastosować metody ablacyjne pod warunkiem, że wynik badania kolposkopowego jest satysfakcjonujący a zmiana nie jest obecna w kanale szyjki macicy.
W przypadku niesatysfakcjonującej kolposkopii lub obecności zmiany CIN1 w kanale szyjki macicy rekomenduje się wykonanie diagnostycznego wycięcia zmiany z przekazaniem materiału tkankowego do badania histopatologicznego. |
można uznać, że proponowana wizyta kontrolna za rok jest zgodna z cytowanym zaleceniem,
o ile lekarz przewiduje wykonanie opisanego tam testu,
ewentualnie alternatywnie powinno być wykonane badanie cytologiczne po upływie 6 miesięcy. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-24, 13:51 Temat: Wyniki cytologii |
W lutym, w badaniu cytologicznym (kartka 1.) stwierdzono obecność dysplazji szyjki macicy niskiego stopnia (CIN1),
i zalecono kontrolę histopatologiczną,
w wyniku której w czerwcu (kartka 2.) stwierdzono obecność:
- nadżerki gruczołowej ogniskowo epidermizującej (wycinek I),
- nadżerki gruczołowej (wycinek II),
- małych fragmentów nabłonka płaskiego.
Wiola41 napisał/a: | Czy mam raka, nowotwór? |
Zarówno dysplazja (niskiego stopnia, CIN1) jak i nadżerka nie są zmianami złośliwymi,
lecz wymagają leczenia w celu zapobieżenia ich dalszej progresji do stanu przednowotworowego.
Wiola41 napisał/a: | Czy mogę być spokojna? Czy wszystko ze mną jest w porządku? |
Możesz być spokojna, chociaż w tej chwili nie wszystko jest w porządku:
przy podjęciu leczenia pod kierunkiem lekarza ginekologa bardzo łatwo sytuacja zostanie opanowana
i nie ma niebezpieczeństwa rozwoju zmian w kierunku nowotworu złośliwego,
jednak podjęcie leczenia tych zmian jest konieczne i wymaga opieki ginekologicznej.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|