1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 2
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Guz ślinianki przyusznej
Richelieu

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 16639

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-04-11, 14:10   Temat: Guz ślinianki przyusznej
Bonaj napisał/a:
"Ca" to według mnie skrót od Carcinoma , a to acinicum to co to jest ?

=> post #3, drugi cytat.

Bonaj napisał/a:
Być może taki marny opis jest związany z tym, że było to dość dawno?

To brzmi dość prawdopodobnie.

Bonaj napisał/a:
Czy można przyjąć, że to był nowotwór in situ? Albo 0 stopień zaawansowania.?

Albo rak przedinwazyjny?

Wynik badania pooperacyjnego, nr 2317, mówi o braku stwierdzenia nowotworu w trzech badanych próbkach,
a wynik z 1999.03.19, nr 2194, o stwierdzeniu obecności raka, jednak bez podania jakiej próbki to dotyczy oraz jak rozległy był ten naciek.
Nie pozwala to jednoznacznie ocenić zaawansowania opisanego w tym wyniku ogniska/nacieku nowotworowego,
jednak sądzę, że nawet jeśli było inwazyjne (co jest możliwe), to brak wznowy przez 15 lat przemawia za tym, iż nowotwór został usunięty w sposób skuteczny i radykalny, co kończy leczenie.
  Temat: Guz ślinianki przyusznej
Richelieu

Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 16639

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2014-04-11, 12:17   Temat: Guz ślinianki przyusznej
Bonaj napisał/a:
wklejam wypis ze szpitala. Strasznie skąpy jest ten wypis i ja nic z niego nie rozumiem.
Nie ma żadnych oznaczeń.

Rzeczywiście, brakuje wielu istotnych informacji, jak choćby wielkość usuniętego guza czy wartości uzyskanych marginesów operacyjnych.
Stopień złośliwości można przyjąć jako niski na podstawie podanego w wyniku rozpoznania (Zalecenia (2013 r.), str. 26):
Cytat:
Do raków o niskim stopniu złośliwości zaliczane są:
[...]
— rak zrazikowo-komórkowy (acinic cell carcinoma)

Bonaj napisał/a:
1. Czy moje leczenie było prawidłowe? (brak naświetlań, chemii)
2. Jak powinienem się badać?
3. Jak żyć ;) ? bez lęku ?
4. Czy są jakieś wątki lub inne forum gdzie wyleczeni dzielą się doświadczeniem
5. Czy faktycznie mogę uznać się za wyleczonego?

1. Zakładając wczesne zaawansowanie guza pierwotnego, nie wykraczającego poza obręb ślinianki, wygląda na prawidłowe:
Cytat:
Leczenie
Podstawową metodą leczenia chorych na raka gruczołów ślinowych, niezależnie od lokalizacji, jest doszczętne wycięcie.
[...]
Raki ślinianki przyusznej
— Raki o niskim stopniu złośliwości:
• T1–3N0 — całkowite wycięcie gruczołu ślinowego z zachowaniem nerwu twarzowego
(w zaawansowaniu T1 i lokalizacji guza w płacie powierzchownym — resekcja ograniczona do wycięcia płata) + uzupełniająca RTH u chorych z cechą pT3 (naciekanie poza gruczoł) z ograniczeniem objętości napromienianej do loży guza z marginesem;
('Zalecenia' j.w., str. 26-27)

2. Aktualne 'Zalecenia' nie zawierają wskazań dotyczących częstości oraz rodzaju badań kontrolnych.
Myślę, że po tak długim okresie od zakończenia leczenia o ile lekarz onkolog nie zaleci inaczej,
powinna wystarczyć jedna wizyta w ciągu roku i ewentualnie w razie potrzeby badanie USG.

3. Lęk nie jest potrzebny ani uzasadniony, a jak żyć: http://chmurak.pl/pic/185...anie-premierze/ ;)

4. U nas na forum głównie skupiamy się na diagnostyce i leczeniu; po leczeniu: zobacz ten dział.

5. Moim zdaniem zdecydowanie tak.
W większości nowotworów za umowną granicę przyjmuje się okres 5 lat od zakończenia leczenia i bez wystąpienia wznowy choroby.

Bonaj napisał/a:
zacząłem czytać internet i zdiagnozowałem się, że mam ziarnicę.

Zaimponowałeś mi tym. |wht?!| Jesteś lepszy od lekarzy. :bravo"

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron