1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz ślinianki przyusznej |
Richelieu
Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 16639
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-04-11, 14:10 Temat: Guz ślinianki przyusznej |
Bonaj napisał/a: | "Ca" to według mnie skrót od Carcinoma , a to acinicum to co to jest ? |
=> post #3, drugi cytat.
Bonaj napisał/a: | Być może taki marny opis jest związany z tym, że było to dość dawno? |
To brzmi dość prawdopodobnie.
Bonaj napisał/a: | Czy można przyjąć, że to był nowotwór in situ? Albo 0 stopień zaawansowania.?
Albo rak przedinwazyjny? |
Wynik badania pooperacyjnego, nr 2317, mówi o braku stwierdzenia nowotworu w trzech badanych próbkach,
a wynik z 1999.03.19, nr 2194, o stwierdzeniu obecności raka, jednak bez podania jakiej próbki to dotyczy oraz jak rozległy był ten naciek.
Nie pozwala to jednoznacznie ocenić zaawansowania opisanego w tym wyniku ogniska/nacieku nowotworowego,
jednak sądzę, że nawet jeśli było inwazyjne (co jest możliwe), to brak wznowy przez 15 lat przemawia za tym, iż nowotwór został usunięty w sposób skuteczny i radykalny, co kończy leczenie. |
Temat: Guz ślinianki przyusznej |
Richelieu
Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 16639
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-04-11, 12:17 Temat: Guz ślinianki przyusznej |
Bonaj napisał/a: | wklejam wypis ze szpitala. Strasznie skąpy jest ten wypis i ja nic z niego nie rozumiem.
Nie ma żadnych oznaczeń. |
Rzeczywiście, brakuje wielu istotnych informacji, jak choćby wielkość usuniętego guza czy wartości uzyskanych marginesów operacyjnych.
Stopień złośliwości można przyjąć jako niski na podstawie podanego w wyniku rozpoznania (Zalecenia (2013 r.), str. 26):
Cytat: | Do raków o niskim stopniu złośliwości zaliczane są:
[...]
— rak zrazikowo-komórkowy (acinic cell carcinoma) |
Bonaj napisał/a: | 1. Czy moje leczenie było prawidłowe? (brak naświetlań, chemii)
2. Jak powinienem się badać?
3. Jak żyć ? bez lęku ?
4. Czy są jakieś wątki lub inne forum gdzie wyleczeni dzielą się doświadczeniem
5. Czy faktycznie mogę uznać się za wyleczonego? |
1. Zakładając wczesne zaawansowanie guza pierwotnego, nie wykraczającego poza obręb ślinianki, wygląda na prawidłowe:
Cytat: | Leczenie
Podstawową metodą leczenia chorych na raka gruczołów ślinowych, niezależnie od lokalizacji, jest doszczętne wycięcie.
[...]
Raki ślinianki przyusznej
— Raki o niskim stopniu złośliwości:
• T1–3N0 — całkowite wycięcie gruczołu ślinowego z zachowaniem nerwu twarzowego
(w zaawansowaniu T1 i lokalizacji guza w płacie powierzchownym — resekcja ograniczona do wycięcia płata) + uzupełniająca RTH u chorych z cechą pT3 (naciekanie poza gruczoł) z ograniczeniem objętości napromienianej do loży guza z marginesem; | ('Zalecenia' j.w., str. 26-27)
2. Aktualne 'Zalecenia' nie zawierają wskazań dotyczących częstości oraz rodzaju badań kontrolnych.
Myślę, że po tak długim okresie od zakończenia leczenia o ile lekarz onkolog nie zaleci inaczej,
powinna wystarczyć jedna wizyta w ciągu roku i ewentualnie w razie potrzeby badanie USG.
3. Lęk nie jest potrzebny ani uzasadniony, a jak żyć: http://chmurak.pl/pic/185...anie-premierze/
4. U nas na forum głównie skupiamy się na diagnostyce i leczeniu; po leczeniu: zobacz ten dział.
5. Moim zdaniem zdecydowanie tak.
W większości nowotworów za umowną granicę przyjmuje się okres 5 lat od zakończenia leczenia i bez wystąpienia wznowy choroby.
Bonaj napisał/a: | zacząłem czytać internet i zdiagnozowałem się, że mam ziarnicę. |
Zaimponowałeś mi tym. Jesteś lepszy od lekarzy. |
|
|